Sjevtjenko sköt Ukraina till åttondelen

Foto: Klinisk Ali Boumnijel gick till höger – Andriy Sjevtjenko slog straffen till vänster om den tunisiske målvakten. 1-0 till Ukraina, som är klart för åttondelsfinal i sitt första VM-slutspel.
FOTBOLL

Berlin (TT-AFP)

Tre lag hade chansen att följa redan klara Spanien till åttondelsfinal från grupp H.

Ukraina tog den efter 1–0 mot Tunisien.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter i nästa omgång, sade Ukrainas stjärna Andrej Sjevtjenko.

Efter en inledande stjärnsmäll mot Spanien – 0–4 i baken – och vinst med samma siffror mot Saudiarabien hade Ukraina avgörandet i egna händer inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Tunisien. Och Ukraina visade verkligen att man ville gå vidare till andra omgången i sitt första VM. Laget startade mycket piggt medan Tunisien inte alls visade upp samma fart som i inledningen av turneringen. Det första farliga läget stod dock Tunisien för, anfallaren Ziad Jaziri, lagets första målskytt i turneringen, tog emot en passning i straffområdet och föll över ett ukrainskt försvarsben och ville ha straff. Belöningen blev istället ett gult kort för filmning av den paraguayanske domaren Amarilla.

Mållöst i paus

I den 22:a minuten tog sig Andrij Voronin fram på vänsterkanten, kontringen avslutades av Anatolij Tymosjtjuk men Tunisiens målvakt Ali Boumnijel räddade snyggt. Några minuter senare försökte sig fixstjärnan Andrej Sjevtjenko på ett volleyskott i straffområdet men misslyckades. Voronin fortsatte piggt på kanten och med lite tur hade något av hans inlägg slutat med mål. Tunisiens försvar uppträdde bitvis förvirrat men en Sjevtjenko i friläge kunde ändå inte sätta dit den efter en dryg halvtimme och 0–0 stod sig i paus.

I slutsekunden fick dessutom Jaziri sitt andra gula kort med utvisning som följd och Tunisien fick spela hela den andra halvleken med tio man.

Tveksam straff

En andra halvlek som därför blev rätt avslagen när Ukrainas spelare insåg att det oavgjorda resultatet skulle räcka till avancemang och ett decimerat Tunisien inte orkade anfalla.

Matchen avgjordes definitivt när Sjevtjenko fälldes i den 70:e minuten med en tveksam straff som följd. Straffen satte den nyblivne Chelseaspelaren själv säkert till vänster om målvakten, 1–0 och Sjevtjenkos 31:a mål i landslaget.

– Vi är glada att vi är vidare till åttondelen, det var vårt mål. Om laget visar hjärta kan vi med fansens hjälp gå ännu längre, sade Sjevtjenko.

Ukraina får nu möta Schweiz, Sydkorea eller Frankrike i måndagens åttondelsfinal.

TT