”När VM börjar så kör vi”

FOTBOLL

Ljungberg gav lugnade besked om skadan

Foto: MARCUS ERIKSSON/BILDBYRÅN
LUGNAR LAGERBÄCK... Fredrik Ljungberg är fotskadad – men den svenske stjärnan är ändå mycket optimistisk inför framtiden. ”När VM börjar så kör vi”, säger han.

VISBY

Fredrik Ljungberg är medveten om att han kan tvingas spela VM med smärta i sin sargade högerfot – men beskedet i dag lugnar skadeoron något.

– När VM börjar så kör vi – det är ingen fara, säger ”Freddie”.

I England har ”metatarsal” blivit ett skällsord och brittisk press skriver om mellanfotsbenets förbannelse, och från och med i går har Sverige tvingats lära sig ”bonebruising”.

Just den skadan plågar Fredrik Ljungberg.

– Den finns ingen riktigt bra svensk term för den här skadan, men bonebruise heter det på engelska. Det handlar om en kompression. Det blir en stressreaktion i benet, och en vätskeansamling som gör ordentligt ont, berättade Valentin för sportbladet.se redan i går.

Ljungberg kommer inte alls att finnas med i gruppträningen under Visby-lägret och reser hem redan i morgon för några extra dagars vila. Landslagsledningen har tagit beslutet att både Ljungberg och Henrik Larsson inte ska spela mot Finland på Ullevi på torsdag – och mycket tyder på att Ljungberg även står över VM-genrepet mot Chile på Råsunda nästa fredag.

– Det enda som behövs är vila. När allting i foten är svullet så gör det ont. Eftersom att jag har spelat med det i en, två månader så har det givetvis blivit värre och värre, och mer och mer svullet. Men så är det när man spelar mycket matcher.

– Men jag menar, jag har kunnat spela i ligan. Det är mest att man får ta hand om det mellan matcher, och vara lite vettig i belastningen, säger Ljungberg.

Hur behandlar ni?

– Det är inte så mycket att göra. En gammal skada behandlas med massage och ultraljud, men mot vätskan i foten så är det bara vila som gäller. Det är klart att man försöker med lite olika krämer som driver ut vätska.

Känner du dig hämmad när du spelar?

– Det blir en ganska skarp smärta när man stannar, men den varar bara i ett par sekunder.

Hur är det med dina andra skador?

– De andra är bra. Jag har haft problem med vaderna, lite småbristningar som jag aldrig har låtit läka ordentligt och det är därför som jag spelar med speciella skydd på vaderna. Men det ska inte inte vara några fara.

Kan det bli så att du står över mot Trinidad & Tobago för att sedan spela mot Paraguay och England?

– Nej, när VM börjar så kör vi – det är ingen fara.

Anders Burström