Källström: En av mina bästa landskamper – i ett väldigt bra läge

FOTBOLL

Gjorde sitt livs landskamp som offensiv mittfältare.

GÖTEBORG

Hörde ni ett jubel mitt bland alla burop på Ullevi?

Det kan ha kommit från Kim Källström.

16 dagar före VM-premiären gjorde han sitt livs landskamp som offensiv mittfältare.

- Det var en väldigt bra match - i ett väldigt bra läge, säger 23-åringen.

Vem tar hand om den offensiva mittfältsrollen när Sverige möter Trinidad & Tobago i VM-premiären?

Kim Källström har länge sagt att han vill spela, och i går gav han orden tyngd.

Mot Finland lyckades han inte med allt, men med det mesta.

Efteråt mötte han pressen med ett litet leende och ett väldigt stort självförtroende. Som alla andra minns han de två fantastiska framspelningarna till Johan Elmander, som borde ha gett Sverige ledningen.

"Spelet stämde"

- Jag är jättenöjd. Jag slog många bra passningar, framförallt de två till Johan, och fick ha mycket boll. Det kändes som att spelet stämde, om man säger så, säger Kim Källström.

Han har inlett en rad landskamper lysande för att sedan försvinna helt. Det var inte den Kim Källström 25 754 åskådare såg dominera mittfältet i går.

Ullevi var hans scen i 90 minuter, och han njöt av varje sekund. Det spelade ingen roll att Pasanen tryckte in sina dobbar i hans lår eller att Heikkinen placerade sitt knä i hans rygg. När Kim Källström väl fått huvudrollen vägrade han att överge dem.

- Får man några smällar vet man att man är med i matchen. Det är en ganska bra måttstock, säger Kim Källström till Sportbladet.

Måste ha varit en av dina bästa landskamper...?

- Det var väl det, antar jag. Jag var med och skapade mycket, men tyvärr gjorde vi inte mål. Det är lite tråkigt. Det hade varit skönt med en 1-0-seger i alla fall.

"Ingen dussinlirare"

Du kanske skulle kräva Elmander på hans traktamente...

- Ja, han får ställa in siktet på det. Nej, på första läget hade han lite otur. På det andra kom målvakten ut väldigt bra. Det är ingen dussinlirare som står i kassen. Finländarna var duktiga på att försvara sig, säger Kim Källström.

Han har ofta kallats överambitiös, och fick inför matchen tydliga regler av förbundskapten Lars Lagerbäck: håll din yta och spela enkelt. Kim gjorde som han blev tillsagd, och lite till.

- Tanken var att jag skulle spela enkelt, men när jag får bollen och ser möjligheten. Då måste jag bara slå iväg bollen. Ska man lägga in spärrar i mitt spel är det lika bra att jag inte är med, säger Kim Källström.

Läs mer om landskampen:

Stefan Holm