Göteborg besegrade Djurgården i Royal League

FOTBOLL

Blåvitt vann med 2-0 och chansen till avancemang lever

GÖTEBORG

IFK Göteborg var tvingade att ta minst en poäng mot Djurgården för att ha chans att gå till kvartsfinal i Royal League.

Det blev en säker seger med 2-0 (1-0) i inför 3 349 åskådare på Ullevis läktare.

Göteborg inledde matchen bäst och satte press på Djurgården direkt. Göteborg fick ett ordentligt övertag på mittfältet, genom de båda nyförvärven Magnus Kihlberg och Thomas Olsson, där Djurgården spelade med tre spelare. Djurgården fick aldrig något riktigt grepp på Göteborgs mittfältare.

IFK kom gång efter annan fram på vänsterkanten med Samuel Wowoah och Oscar Wendt som gav Djurgårdens högerback Matias Concha stora problem.

Det var också på vänsterkanten som anfallet som gav 1-0 började. Wowoah drev bollen och bröt in mot mitten av passade till Marcus Berg. Marcus vände snabbt inne i straffområdet och sköt otagbart intill ena stolpen. Matchklockan visade då på drygt 24 minuter.

Ängsligt Djurgården i inledningen

- Vi såg väldigt rädda och försiktiga ut i inledningen av matchen, och 1-0 kom också som ett brev på posten, sade Djurgårdens tränare Kjell Jonevret.

I slutet av den första halvleken fick Djurgården bättre kontroll på bollen, men skapade egentligen bara en ordentlig målchans när Tobias Hysén nickade på ett inlägg från höger. Men där gjorde Bengt Andersson en jätteräddning.

Niclas Alexandersson punkterade matchen när han knappt en kvart in i andra halvleken gjorde 2-0. Han fick två chanser till skott innan han fick in bollen i bortre burgaveln.

- Det var slarvigt av oss att ge Niclas två chanser där, sade Jonevret.

”Bra försvarsspel”

Efter 2-0-målet drog sig Göteborg tillbaka lite grand och spelade på att hålla tätt bakåt. En taktik som lyckades mycket bra.

- Jag tycker att vi spelade ett bra försvarsspel över hela banan, sade Bengt Andersson.

Där fick han också medhåll av tränaren Arne Erlandsen.

- Jag tycker att vi spelade stabilt och hade bra kontroll på matchen efter vårt andra mål.

Trots förlusten är Djurgården klart för kvartsfinal i Royal League eftersom Ålborg och norska Lyn spelade oavgjort 0-0.

IFK Göteborg möter just Ålborg på torsdag och kan då också säkra en plats i kvartsfinalen. En seger där innebär gruppseger om Djurgården samtidigt förlorar mot Lyn.

- Vi satsar naturligtvis på att försöka vinna gruppen, sade Kjell Jonevret.

Storseger för Hammarby

I grupp 1 revanscherade sig Hammarby rejält från nederlaget mot Midtjylland senast. I matchen mot norska Start på hemmaplan vann man enkelt med 4-0. I och med segern ligger Hammarby på kvartsfinalplats inför sista omgången.

Kalmar FF däremot har det tyngre i grupp 2. Förlust i matchen mot Bröndby i Köpenhamn med 2-0 innebär att man nu parkerar sist i tabellen. Lilleström leder den gruppen på nio poäng för FC Köpenhamn på sex, Bröndby och Kalmar FF har fem poäng vardera, så chansen till avancemang finns fortfarande.

Leif Brändström/TT