Svenskar jagas på svarta börsen

FOTBOLL

Biljettköparna trakasseras - personuppgifter har läckt ut

Foto: PUBLIKSTÖD Det blir färre svenskar på läktarna i matchen mot England än mot Paraguay i torsdags. Sverige har bara fått 5000 biljetter och trycket på svarta börsen är rekordstort.

Intresset kring matchen mellan Sverige och England på tisdag är enormt.

Ett tjugotal svenskar har hört av sig till Svenska Fotbollförbundet och uppgett att de blivit trakasserade av svartabörshajar som vill köpa deras biljetter.

Trots att alla personuppgifter som uppges vid köpet ska vara skyddade enligt lag.

- Det är fruktansvärt och vi ser allvarligt på det här, säger Jonas Nystedt, informationsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Intresset kring Sveriges sista gruppspelsmatch mot England når inga gränser. Under den senaste veckan har flera svenska biljettinnehavare fått underliga samtal från en norsk man som säger sig vara intresserad av att köpa deras biljetter.

Samtalen är korta och otrevliga. När personerna som blivit uppringda frågar om vem som ringer och hur han fått tag på deras nummer läggs luren på.

Otrevliga samtal

Och som om det inte vore fräckt nog. Till och med dottern till Svenska Fotbollförbundets biljettansvarige, Lena Danielsen, har fått otrevliga samtal på sin mobiltelefon.

- Det stämmer, min dotter blev erbjuden 800 euro (ca 7 500 svenska kronor) av en norsk man som ringde. När min man ringde upp och frågade vem han var la han på. Det kändes obehagligt, säger hon.

Även Leif Varverud, 60, har fått en påringning.

- Det var både obehagligt och märkligt. Min första tanke var hur han hade fått tag i våra uppgifter. Vi har bara haft kontakt med Svenska Fotbollförbundet och de lovade att uppgifterna var konfidentiella, säger han.

- Jag undrar verkligen hur de säkerhetsmässiga rutinerna har fungerat. Så här kan det inte, och får det inte gå till, säger Leif Varverud.

Förbundet beklagar

På Svenska Fotbollförbundet ser man allvarligt på det inträffade.

- Jag kan bara beklaga att det blivit så här, det är fruktansvärt. VM är en stor fest och man ska inte behöva ta emot sådana här samtal, säger Jonas Nystedt som menar att förbundet inte läckt ut några uppgifter.

- I veckan genomfördes en noggrann kontroll av biljettdatabasen som innehåller alla uppgifter med person-, pass- och telefonnummer. Det visade sig att ingen hade gjort något intrång.

Förmodligen Fifa

Allt pekar i stället på att det är det internationella fotbollsförbundet, Fifa, som har läckt ut uppgifterna. De är de enda som har fått ta del av listorna med alla svenskar som fått matchbiljetter.

- Mycket talar för att det är så och vi har gått vidare med det här till Fifa. Det är allvarligt och måste redas ut, säger Jonas Nystedt.

Vad ska man göra om man blir uppringd av en svartabörshaj?

- Jag vill att alla informerar oss på förbundet så att vi kan gå vidare med ärendet. Vi måste få klarhet i vad det är som har gått fel.

Marcus Leifby