Går det att göra en sådan usel start i tv?

FOTBOLL

Is it rolling, Bob?

Jodå, det rullar. Över 300 tv-kanaler i 210 länder sänder för en rättighetssumma som skulle ge alla jordens hemlösa en bostad.

Ute äntligen sommaren och den härliga tid då konstgjorda bilder och ljud inte borde konkurrera med naturens egna. Men nu är fotbolls-VM här och festen rullar. På bordet Sportbladets VM-guide, vass nog även för nördar. Kompletterad med statistikbiblar och extraläsning som Der Spiegels VM-nummer.

Tur det. För premiärdagen i svensk tv, går det av något så underbart och så världsförenande göra något så uselt?

SVT-studion fick de medverkande att uppfattas som myror sedda från hög höjd. Färger flimmrade, jätteschysst gjort mot alla med nedsatt syn. Det här måste TV4 enkelt överträffa, tänkte jag. Men se, fisknätsburen kommer att bli mer negativklassisk än Ingvar Oldsbergs telefonkiosk.

Om vi tar det som var bra så fungerade paret Chris Härenstam och Glenn Strömberg. Visserligen höll inte Chris löftet att ransonera orden, men samspelet var bra och trots sin dubbelfrasering är Strömbergs analyser pärlor som öppnar dörrar för oinvigda.

Robert Perlskog och Jens Fjellström i fyran fungerade också, tack var att Jens Fjellström övergav sin pratgladhet. I SVT-studion var Ola Andersson vilse, detta för att han saknar de intelligenta samtalspartners Canal+ bestått honom med. Programledarmuppen ville mest posera och vem var den där Sladjan? Varför tog både SVT och TV4 det för självklart att alla tittare vet vem det är, ja ens att de känner Ola Andersson och Hans Backe.

Hur folk ser ut och låter beror på arv. Men ingen skådespelare släpps upp på scen utan att ha skolat rösten och lärt sig agera. Jo, jag syftar på Anna Pohjanens röst. I det här sammanhanget är den helt fel. Hans Backe uppfattar en del som grötmyndig, men han är ändå den ende av fjungängen som står för rutinen. Öppningskvällen var nästan fri från Zlatankramande, bara fyran gjorde sig till.

På tal om statistikbuntarna på bordet. Tur att de fanns, för ingen kanal offrade tid på att berätta om VM. Spelprogram, deltagande lag, vägen till VM, hur Tyskland fick VM, att det VM-matcherna 645 och 646 som spelades eller att det var första gången sedan 1970 som värdnationen spelade öppningsmatch.

FOTNOT: ”Is it rolling, Bob?” är rockmusikens mest klassiska fråga, den hörs på Bob Dylans LP ”Nashville skyline”.

Frank Östergren