Hur länge orkar han?

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Det var bara ett mordhot som fattades

MANCHESTER

Det var bara det som fattades: ett mordhot.

Han har redan blivit uthängd i tidningen med en snara om halsen. Han har fått tegelstenar kastade genom fönsterrutorna.

På läktarna har fansen skrikit "sparka svensken". Och i går kunde han läsa att "han borde skjutas".

Hur länge orkar Sven-Göran Eriksson?

Nej, jag tycker inte särskilt synd om Svennis, han visste vad han gav sig in på när han tog fotbollsvärldens mest utsatta jobb och han har 65 miljoner kronor om året att trösta sig med.

Men hans situation blir allt snurrigare, allt mer absurd. Han är inträngd i ett hörn med Joseph Hellers "Moment 22" i näven, så fort han ser lösningen på ett problem uppstår genast ett annat.

Om han inte gör som tidningarnas fotbollsexperter vill är han en tjurig idiot.

Om han gör precis som de vill är han en idiot som inte kan fatta egna beslut.

Om han väljer den mjuka linjen och rådgör med sina spelare är han en velig fegis.

Om han, som i går, spolar Rio Ferdinand inför resten av truppen är han en tyrann som förödmjukar sina stjärnor.

Om man alltid får höra att man gör fel, borde det inte gå en på nerverna?

Om man hotas till livet, borde det inte sätta sina spår - hur mycket man än har i lön?

Vill driva honom till mentalsjukhus

Jag fattar inte att Svennis står ut med den här charaden.

Ta bara dessa sketcher som spelas upp i samband med varje landslagssamling, i form av presskonferenser. De är i sanning underliga.

Där parkerar Svennis på ett podium och nedanför honom sitter hans värsta kritiker, de flesta på den främsta raden, och försöker komma åt honom med väl inlindade, försåtminerade frågor. Som listiga förhörsledare. Ett ord fel och han slits i stycken i tidningarna nästa dag.

Det är ett drev som - det är jag övertygad om - har som slutmål att driva in Sven-Göran Eriksson på mentalsjukhus.

Detta vet Svennis, men han ler och säger:

- Hej hej, ni ser glada ut idag!

Själv har jag nyligen skrivit att han bör sparkas - på rent fotbollstaktiska grunder - och sånt får Svennis omedelbara rapporter om. Ändå vinkar han glatt:

- Tjenare!

Jag orkar inte tjata mer om teflonpannor och vatten som rinner av gåsar, men mannen är verkligen ett mysterium.

Han har sett väldigt störd ut på sistone. Pressad och nervös. Han har installerat "Big Brother-kameror" på presskonferenserna för att slippa bli felciterad - trots att han påstår att han inte läser tidningarna. Vilket är lögn. Han läser det mesta. Han har också talat ovanligt dålig engelska och fastnat i motsägelsefulla resonemang.

Myspysstämning på presskonferensen

Men så i går, inför dagens viktiga VM-kvalmöte med Österrike, var det rena myspysstämningen igen. Som ett Tupperwareparty med Svennis som värd.

Kanske var det för att han fick så mycket beröm i pressen för att han spolat Rio Ferdinand. Plötsligt var han "musen som röt" och "stålhårde Sven" och allt var frid och fröjd, äntligen hade England fått en LEDARE igen.

Förutom då i Daily Star, där Mr Bison skrev:

"När Sven för första gången är tuff blir det helt fel. Han generade Rio inför alla. Nu blir det trubbel. Det var klumpigt, spelarna kommer inte att tycka om det här".

I samma tidning skriver Danny Fullbrook att Svennis fortfarande bör sparkas så fort VM-kvalet är över.

Star och The Sun är liksom de andra tabloiderna fullständigt anti-Sven i dessa dagar. Det är också - vilket förvånar mer - morgondrakar som The Times och Daily Telegraph. Deras journalistik är dock mer underbyggd än till exempel den salva som Southamptons tränare Harry Redknapp tilläts avlossa i The Sun igår.

"Om Sven misslyckas nu bör han skjutas", är rubriken.

Som sagt: jag är ingen Svennis-fan längre, men är det nån som bör hålla igen käften är det Harry Redknapp. Han är ett typexempel på ett insnöat, främligsfientligt, vandrande engelskt tränarfiasko.

Det är uttalanden av den typen, och de efterföljande rubrikerna, som får knäppgökar att uttala mordhot på internet. Vilket uppenbarligen har skett nu, om man får tro dagens Daily Star.

Det är mycket sällan man ska tro på en enda bokstav som står i Star, men vore jag Svennis skulle jag vara rätt nervös på Old Trafford i eftermiddag.

Nån frågade i går:

- Vad säger du om Englands fans efter förlusten mot Nordirland? De som skrek att du borde sparkas och de som kastade stenar på ditt hem? De som tycker att du svikit dem?

Svennis:

- Welll...när det gäller skadegörelsen på mitt hus är det tredje gången det sker sen jag kom till London. Men jag tror inte det är fotbollsfans som ligger bakom. Och att det skriks på läktarna är väl normalt...även om jag inte hörde det själv.

- Det måste du ha gjort.

- Nej. Jag är en god lyssnare, men jag lyssnar bara till sånt jag vill höra.

Ett svar så gott som något.

Svennis avslutade snacket i går med att högaktningsfullt LOVA alla engelska fans en insats av absolut världsklass mot Österrike. I dag är dagen då England ska visa hur fotboll ska spelas.

Det engelska drevet såg nöjt ut. Väl medvetet om att ju högre upp du sitter, desto ondare gör det när du faller.

Peter Wennman