Fotboll

”En lärobok i fotbollsvåld”

FOTBOLL

Lars-Åke Lagrell om förlaget bakom huliganboken: Jag känner stark olust

Lars-Åke Lagrell rasar mot en nyutgiven svensk huliganbok.

Han känner även stark olust inför uppgiften att bokförlagets vd John Hardwick tidigare varit aktiv inom det högerextrema partiet EAP.

- Jag önskar att boken aldrig getts ut, mer kan jag nog inte göra, säger Lagrell.

För två veckor sedan inleddes försäljningen av boken. Den handlar om AIK:s huliganfraktion Firman Boys, hur grupperingen kom till och varför huliganer slåss med varandra.

Författaren är en av huvudpersonerna i Firman Boys.

Boken är mycket våldsam och beskriver bland annat utförligt hur det låter när en spark eller ett slag träffar en människa.

Bakom boken står förlaget MMG Books AB, som i sin tur ingår i en större mediakoncern.

Var med i EAP

Vd:n för koncernen, John Hardwick, var på 70- och i början av 80-talet aktiv medlem i Europeiska Arbetarpartiet EAP.

EAP var en högerextrem organisation som bland annat förde fram ett stort hat mot Olof Palme som ett centralt budskap. I flygblad beskyllde EAP Olof Palme för att vara sinnesrubbad och mördare.

Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, känner till boken och även uppgiften om vd:ns bakgrund.

- Nu har det kommit en bok som - om jag förstått saken rätt - närmast kan beskrivas som en lärobok i fotbollsrelaterat våld. Då blir uppgiften vilka som ligger bakom boken intressant, säger Lagrell och fortsätter:

- Jag har hittills tänkt att det "bara" handlat om uppgörelser mellan olika gäng som sökt sig till fotbollen för att slåss, vilket i sig är upprörande eftersom vi inte vill ha med de här personerna att göra. Men nu när jag får veta att boken ges ut på ett förlag med de här kopplingarna känner jag en stark olust.

John Hardwick säger till Sportbladet att han tag avstånd från EAP och att boken inte på något sätt har ett politiskt budskap.

Bråk som reklam

- Jag var med i EAP för 23 år sedan. EAP var bara skit, en sektliknande organisation som inte stod för något vettigt. För övrigt har jag inte ens varit delaktig i boken, säger Hardwick.

Lars-Åke Lagrell är orolig för att upploppet på Gamla Ullevi inför matchen mellan Gais och AIK skedde som en del av marknadsföringen av boken.

- Jag hoppas verkligen inte att det finns en koppling. Skulle det finnas en koppling är det ytterligare en obehaglighet.

Lagrell står maktlös inför försäljningen av boken. Han kan bara hoppas att ingen köper den.

- Jag önskar att boken aldrig getts ut, mer kan jag nog inte göra. Skulle det visa sig att det finns politiska motiv bakom, kan det vara en polisiär angelägenhet.

Menar du att Säpo bör hålla ögonen på de här personerna?

- Jag kan inte bedöma hur allvarligt det är. Jag bara konstaterar att det känns olustigt.

När vi passerat gathörnet efter backens slut var redan DFG på plats. Dom stod i mitten av parken vilt gestikulerande och i en förhållandevis tät klunga. Det såg ganska komiskt ut med 300 adrenalinstanna hanar som stod och studsade med 50 snutar som tuggade fradga mellan dom. Detta var en krigszon, och jag var redo att kasta mig rakt in i den. Jag missade sammandrabbningen med några sekunder och när jag kom fram till täten slogs de redan för fullt. (...) Jag försökte med låga sparkar mot deras knän och knäveck för att få ned någon av dem, och det var en teknik jag behärskade förhållandevis bra. (...) Snabbt skickade jag in två sparkar på Djurgårdskillen som stod närmast till vänster om Sundin. Han vacklade redan efter den första, som hade tagit hårt på höften. Jag bytte ben i den exakta hundradels sekunden som jag träffat med den första och jag dunrade in den andra omgående och stilrent i knävecket. Han gick i backen.

Utdrag ur boken

Robert Laul, Tomas Ros

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!