Inför rysaren: ”Får vara beredda att ta en riktig fajt”

avFrida Fagerlund, Malin Wahlberg

För Ryssland räcker det med oavgjort i gruppfinalen mot Sverige. 

Men Blågult förväntar sig ingen taktikchock inför rysaren. 

– Vi får vara beredda att gå ut och ta en riktig fajt, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Trots en inledande förlust mot Turkiet och ett oavgjort mot Ryssland har Sverige nu chansen att vinna gruppen i Nations League  – och det är mycket som står på spel. 

Blågult har chansen att gå upp i A-divisionen vilket genererar åtta miljoner extra nästa Nations League-vända och matcher mot stornationerna. Vid gruppseger väntar dessutom 15 miljoner kronor i bonus. 

Förutsättningarna är enkla. Sverige behöver vinna mot Ryssland på Friends Arena.

Foto: AFTONBLADET

– Vi möter ett väldigt starkt lag som gick till kvartsfinal till VM. Vi får vara beredda att gå ut och ta en riktig fajt imorgon. Hur det påverkar en framtida laguttagning får ni se imorgon, säger Janne Andersson.

”Spelar väldigt likt Sverige”

Förbundskaptenen gjorde flera ändringar i startelvan senast mot Turkiet med bland annat Jakob Johansson från start centralt och Viktor Cleasson på topp med Marcus Berg. Det mesta talar för att de får chansen även i gruppfinalen. 

För Rysslands del räcker det med oavgjort mot Sverige för att säkra gruppsegern. Men Blågult tror inte att ryssarna kommer att ändra sin matchplan trots det. 

– Vi har gått igenom dem igen och analyserat. De var framgångsrika i VM och satte sitt spel. Innan dess var de väldigt offensiva, nu ligger de lite lägre och använder Artiom Dzjuba däruppe. De behöver ett kryss och vi behöver gå för vinst men jag tror inte de kommer ändra sitt spelsätt, säger lagkapten Andreas Granqvist. 

Rysslandsscouten Roger Sandberg är inne på samma spår. 

– Jag tror säkert de har med sig det, men jag tror samtidigt inte att det kommer påverka hur de spelar särskilt mycket. De spelar med ett ganska lågt försvarsspel, väldigt kompakt. Det är svåra att ta sig igenom. De spelar väldigt likt Sverige, särskilt om man tittar på försvarsspelet, säger han.