”Jag förstår inte klubbens beslut”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

AIK tvingas ta morgontåget – på grund av miljonförlusten

Kritisk Förra säsongen åkte AIK aldrig tåg till bortamatcherna – men de stora förluster klubben presenterat de senaste åren gör att pengar nu måste sparas. Ivan Turina är dock kritisk till att ekonomin ska få påverka matcherna.
Foto: Bildbyrån
Kritisk Förra säsongen åkte AIK aldrig tåg till bortamatcherna – men de stora förluster klubben presenterat de senaste åren gör att pengar nu måste sparas. Ivan Turina är dock kritisk till att ekonomin ska få påverka matcherna.

AIK har inte råd med hotell och flyg till dagens match.

Målvakten Ivan Turina är kritisk mot att tvingas ta morgontåget.

– I Kroatien och Polen åkte vi alltid en dag före. Det är mycket bättre, säger han.

Foto: Bildbyrån
Alm hoppas tåget är i tid.

Sällan har en SJ-försening kunnat bli mer kostsam.

I morse satte sig AIK på tåget till Göteborg. Går allt planenligt är de framme ett par timmar före match och drar mot Rambergsvallen för att möta Häcken.

Och annars? Det vill tränaren Andreas Alm inte tänka på.

– Bara vi är där 90 minuter innan matchen börjar. Jag vill komma dit, hämta tre poäng och åka hem. Jag ser inget självändamål att sova kvar efteråt eller komma natten före match, säger han.

Planerar om sömnen

Alla har inte samma uppfattning. Mohamed Bangura säger att han nu får planera om och förändra sömnen, men ska göra allt för att komma lika fokuserad.

Målvakten Ivan Turina är tveksam till upplägget.

– Det blir lite svårt för en professionell spelare. Jag förstår inte klubbens beslut. Ibland sover man dåligt och vaknar tidigt, ibland vill man sova längre. Men det är fotboll, vi måste vara beredda på allt, säger han.

Vad är skillnaden med morgontåget?

– I Kroatien och Polen sov vi alltid i samma stad som vi skulle spela. Då var vi redo hundra procent. Men det här är Sverige.

Är det klart bättre att åka en dag tidigare?

– Ja, det är mycket bättre. Det är det normala. Men det viktiga är att vi gör ett bra resultat ändå. Och att vi är hundra procent.

Måste spara in

I fjol tog AIK aldrig tåget. Nu tvingas man till det av ekonomiska skäl.

2009 lånade klubben 7,7 miljoner kronor till hög ränta för att förbättra likviditeten. 2010 gick man back 9 miljoner och i veckan kom rapporter om ytterligare 6 miljoner minus för årets första kvartal.

Genom att skippa flyg och övernattning på fyra bortamatcher i år sparas hundratusentals kronor in. Det gör saken självklar för Andreas Alm.

– Vi får presenterat inför säsongen vilka alternativ som finns. Då gäller det att se vilka matcher som passar för att tjäna kronor och ören. Det här är en sådan, säger AIK-tränaren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN