STRAFFKAOSET

FOTBOLL

Supporterpolisen: Kasten kom från Dif Disciplinnämnden: Båda två kan få 0–3

Foto: Svårt utredningsarbete väntar ”Bland 1 500 djurgårdare är det svårt att se om någon gör en kaströrelse. Det ställer jättestora krav på kameramännen. Vi har civila poliser på plats, men är beroende av att folk berättar för oss vad de har sett", säger supporterpolisen Henrik Qvist. Rent teoretiskt kan det bli så att både Malmö och Djurgården kommer att straffas.

MALMÖ. 3–0 till Malmö. 3–0 till Djurgården.

Eller 0–3 i förlust för båda lagen?

I natt rådde det delade meningar om vilket lag som skulle straffas.

– Det är vår bestämda uppfattning att det är från Djurgårdsklacken som knallskotten kastas, säger supporterpolisen Henrik Qvist.

Efter matchen var de flesta överens om att Djurgårdssupportrarna hade kastat åtminstone majoriteten av de sju knallskotten. Men trots det kan det bli Djurgården som tilldöms segern i den avbrutna matchen.

Visar det sig att knallskotten kastades från sektionen ovanför bortaklacken är det Malmö FF som är ansvarig, även om det är Djurgårdssupportrar som har slängt iväg smällarna.

Svårt att utreda

Förbundets disciplinnämnd kommer nu att gå igenom materialet från matchen och sen ta beslut, likt i Syrianska-AIK-matchen.

– När det gäller ansvaret för att matchen bröts tittar man på vad som var huvudanledningen, säger nämndens ordförande Kenneth Thallinger.

Men går det inte att reda ut det ansvaret kan båda lagen straffas.

– Rent teoretiskt säger regelverket att om båda lagen är orsaken så tilldöms ingen segern utan båda kan dömas som förlorare med 3–0.

Supporterpolisen Henrik Qvist tror att det kan bli svårt att identifiera de som kastat smällarna.

– Bland 1 500 djurgårdare är det svårt att se om någon gör en kaströrelse. Det ställer jättestora krav på kameramännen. Vi har civila poliser på plats, men är beroende av att folk berättar för oss vad de har sett.

”Stöttar Hansson”

Vad vet ni så här långt?

– Det är vår bedömning att skotten kommer från kortsidesläktaren där Djurgårdens fans står.

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson var bedrövad efter skandalen. Järnkaminerna firade 30 år, och ett par tusen djurgårdare var på plats i Malmö.

– Det skulle bli en fest utan dess like. Vi hade en väldigt bra samling i stan och det var inga incidenter på vägen till arenan. Så det är en extrem besvikelse att vi nu sitter här. Det här är givetvis något som Djurgården aldrig kan acceptera. Vi är med på noterna och stöttar Martin Hansson i hans beslut att bryta matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM