Superaffärerna föll i sista stund

FOTBOLL

Intensiva förhandlingar sista timmarna

Uefa har gått ut och varnat klubbarna över de skenande priserna som innebar transferrekord i Premier League under transferfönstrets sista dag.

Men det kunde varit mycket värre.

Bud på 220, 264, 312, 400 miljoner kronor nobbades under fönstrets sista timmar när flera superstjärnor kunde ha bytt klubb.

Fernando Torres bytte Liverpool mot Chelsea för drygt 500 miljoner och Andy Carroll Newcastle mot Pool för omkring 360, det vet alla vid det här laget. Men bakom kulisserna lade dessutom Real Madrid, Manchester City, Juventus och Tottenham miljonbud på några av Europas superstjärnor. Men affärerna sprack av en eller annan anledning.

Spurs bjöd på sju spelare

En som kunde ha utmanat Torre rekordprislapp var Atlético Madrids Sergio Agüero. Chelsea, Real Madrid och Tottenham lade alla bud på omkring 400 miljoner för argentinaren, enligt spanska Marca.

– Jag kommer att lämna Atlético när jag vill. Jag bestämmer den dagen, inte klubben, inte min agent, säger anfallaren själv.

Men han var inte den enda som uppvaktades av Spurs. Den engelska klubben ska även ha bjudit på Kuns lagkamrat Diego Forlán (150 miljoner), Villarreals Giuseppe Rossi, Newcastles Andy Carroll (som i stället gick till Liverpool), Sevillas brasse Luís Fabiano, Athletic Bilbaos skyttekung Fernando Llorente och avslutande Evertons lagkapten Phil Neville.

Men det stannar inte där. Stenrika Manchester City jagade in i det sista en ersättare till skadade Adam Johnson och försökte låna svenske Sebastian Larsson från Birmingham och Pedro Leon från Real Madrid. De buden nobbades och Real ska även ha tackat nej till ett lånebud från Juventus på Karim Benzema, uppger Tuttosport.

José Mourinho ville i sin tur köpa Edinson Cavani från Napoli och testade klubben med ett bud på 220 miljoner på fönstrets sista dag – men fick nobben, skriver Il Mattino.

260 miljoner för 17-åring

Liverpool, var kanske ändå den mest aktiva klubben. De sålde som bekant Torres och köpte Carroll men ska även ha lagt in en förfrågan om att få köpa Micah Richards från City och fick ett bud på mellan 260 och 310 miljoner nobbat av Bayern München för anfallaren Mario Gomez.

– De var intresserade och talade med Bayern München. Men klubben är inte intresserad av att sälja, säger en källa till sport.co.uk.

Rekorddyr kunde även Anderlechts 17-åring Romelu Lukaka ha blivit. Enligt belgisk media ska ett bud på 260 miljoner från Chelsea ha accepterats men supertalangen sade själv nej.

– Chelsea ville ha honom men efter samtal med hans agent bestämde han sig för att nobba budet. Han är inte redo ännu och vi ville också behålla honom, säger Anderlechts manager Herman van Holsbeeck till VRT Reyers Laat.

Den mest dråpliga affären som föll måste ändå vara Javier Pastores. Manchester City ringde till Palermos president men stötte på oväntade problem då Maurizio Zamparini inte kunde engelska.

ARTIKELN HANDLAR OM