Kritiserar Holland, England och Messi

FOTBOLL

Xavi om Messis humör, dålig engelsk fotboll, Liverpools fans och drömmen att spela för United

Xavi har vunnit allt som går att vinna och anför det som många räknar som världens bästa klubblag.

Nu öppnar 31-åringen sitt hjärta och berättar för The Guardian om Barcelonas hemlighet, drömmen att spela för United och att Jamie Carragher måste lära sig att passa.

– Jag kan tittat på Liverpool när Carragher vinner bollen och skickar upp den på läktaren. Då applåderar fansen. Det är ett stort jubel. De skulle aldrig applådera det här. Carragher och Terry är nödvändiga, briljanta, men de måste anpassa sig till den tekniska fotbollen, säger Xavi.

31-årige Xavi utsågs nyligen till en av världens tre bästa spelare av Fifa. Detta efter ett år när veteranen fört Spanien till VM-guld med ett spel efter Barcelonas modell.

”Vad var Holland ute efter?”

– Det är bra att referenspunkten för fotboll just nu är Barcelona och Spanien. Inte för att det är vår utan för vad den är. För att det är en offensiv fotboll, inte så teoretisk, vi väntar inte. Du pressar, du vill ha bollen, du vill attackera. Vissa lag kan inte eller vill inte passa bollen. Varför spelar de då? Vad är poängen? Det är inte fotboll. Kombinationer, passa, spela – det är fotboll. I alla fall för mig, säger Xavi till The Guardian.

Vissa hävdar att Spanien var tråkiga under VM. Ni vann bara med 1-0 hela tiden.

– Det är helt galet. Det stämmer inte att vi var tråkiga, det var de andra lagen som var det. Vad var Holland ute efter? Straffar. Eller att (Arjen) Robben skulle komma på en kontring. Smällar, smällar, smällar. Självklart var vi tråkiga. Men det var motståndaren som gjorde att det blev så.

”Messi blir irriterad”

Xavi säger att hemligheten till Barcelonas framgångar är utbildningen inom klubben. Världens tre bästa spelare Xavi, Iniesta och Leo Messi har alla fostrats i klubben där taktiken till viss del är att håna varandra.

– Allt handlar om ”rondos” (kvadraten). Rondo, rondo, rondo. Varje dag. Det är den bästa övningen i världen. Du lär dig ansvar och att inte förlora bollen. Om du missar och tvingas in i mitten är det förödmjukande eftersom alla applåderar och skrattar åt dig.

Xavi ses av många som världens absolut bäste spelfördelare. Den ödmjuke 31-åringen väljer i vanlig ordning att hylla sina lagkamrater men avslöjar också att de många stjärnorna i Barcelona skapar vissa svårigheter.

– Ibland tänker jag att han eller han kommer att bli arg eftersom jag spelar bollen tre gånger utan att ge den till dem. "Jag måste ge nästa till Dani eftersom han gått upp på kanten tre gånger". När Leo (Messi) inte kommer med i spelet blir han irriterad... då är nästa passning till honom.

Xavi avslöjar också i intervjun med The Guardian att, om han skulle lämna Barcelona, hade det blivit för Premier League och Manchester United.

”Hade vunnit CL 20 gånger med Liverpools fans”

– Det kanske är kulturen men i England är ni krigare. Jag kan titta på Liverpool när Carragher vinner bollen och skickar upp den på läktaren. Då applåderar fansen. Det är ett stort jubel. De skulle aldrig applådera det här. Men även fast deras stil är annorlunda gillade jag Roy Keane och Paul Ince tillsammans. Det United-laget var fantastiskt. Det är mitt engelska lag. Om jag skulle gått någonstans hade det varit dit.

En punkt anser Xavi att den brittiska fotbollen är överlägsen på.

– Om Barcelona hade Liverpools fans, eller Arsenals, eller Uniteds skulle vi ha vunnit Champions League 20 gånger, haha. Okej, det var en överdrift men jag har aldrig sett något liknande. Vi vann med 3-1 mot Liverpool en gång och båda lagen fick ovationer efter matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga