Får lönen dumpad – efter Zlatans avtal

Lagkamraten tvingas sänka lönen med 76 procent

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovic blev den bäst betalde spelaren i MLS historia när han nyligen förlängde kontraktet med LA Galaxy.

Men svenskens femdubbling av ersättningen får även andra konsekvenser.

Enligt sajten mlssoccer.com tvingas lagkamraten Giovani dos Santos nu sänka sin lön med 76 procent för att få stanna.

Zlatan Ibrahimovic får en årslön på motsvarande 64 miljoner kronor i Los Angeles Galaxy den kommande säsongen. En femdubbling av 37-åringens tidigare lön vilket nu också placerar svensken som en av klubbens totalt tre tillåtna så kallade ”designated players”.

Från 56 till 13,5 miljoner

Regeln innebär att tre spelare får stå över lönetaket men att Zlatan nu tagit en av de tre platserna är inte oproblematiskt för Galaxy. Det innebär nämligen att Giovani dos Santos, brodern Jonathan dos Santos eller fransmannen Romain Alessandrini måste lämna klubben eller sänka sin lön rejält.

Enligt sajten mlssoccer.com vill klubben nu att Giovani dos Santos dumpar sin lön från 56 miljoner kronor om året till 13,5 miljoner kronor för att få in 29-åringen under lönetaket. En sänkning med 76 procent.

Som kompensation erbjuder klubben att förlänga anfallarens kontrakt, som löper ut efter kommande säsong. Om Ibrahimovic då lämnar klubben skulle det i teorin också kunna innebära att mexikanen då får möjlighet att höja sin lön igen.

Zlatan vill bryta upp systemet

Zlatan avslöjade i veckan att han bett ligachefen Don Garber att bryta upp MLS ekonomiska system och släppa lönerna fria.

– Jag sa åt honom att om de öppnar upp det så kommer fotbollen växa tio gånger snabbare. Men de vill ha kontroll på det och inte få några komplicerade situationer. De är bra människor som vill förbättra det, sa Zlatan i podcasten Planet Fútbol.

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT
Giovani dos Santos
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM