Ken Sema

Sema: Jag stängde av mobilen och var “completely lost”

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

LONDON. Att skriva på för Watford var en dröm.

Men att missa VM var en mardröm.

– Jag stängde av mobilen och var “completely lost”, berättar Ken Sema.

2016 var året då Östersunds FK överraskade med sin fotboll i allsvenskan. 2017 gick det ännu bättre och året kryddades med spel i Europa League. ÖFK gick vidare till sextondelsfinal mot Arsenal. “Gunners” var en för svår uppgift men Östersunds FK överraskade på bortaplan och Ken Sema storspelade och bjöd på ett klassmål.

Då trodde Sema på en VM-plats. Men han ratades från truppen.

– I februari hade jag en plats och trodde att jag skulle vara med i VM då jag var med när vi kvalificerade oss dit. Jag gick från det till att inte vara med i VM. Folk sa till mig “du förväntade väl dig att vara med”. Sverige har väldigt många duktiga spelare, men jag kände att jag hade förtjänat en plats i truppen och hade en tro att jag skulle vara med, så klart. Men det blev en käftsmäll, det ska jag inte ljuga om. Någonstans trodde jag fan att jag skulle vara med, det skulle vara det största som hade hänt i min karriär hittills. Jag har varit med om motgångar och framgångar, så jag vet hur jag ska hantera det. De starkaste överlever, det är bara så. Det spelar ingen roll om du är snäll eller kaxig som person. Är du inte stark så äter det upp dig. Det var en grej som jag sa till mig själv, “det här får inte äta upp mig”. Jag var ganska deppig när jag fick reda på att jag inte kom med i VM-truppen men var väldigt glad för landslagets framgångar. Jag försökte vända på motgången mentalt men även genom att hålla igång hela sommaren så jag skulle vara ännu starkare och bättre till säsongsstarten. Det var jobbigt, jag stängde av mobilen i några dagar och var “completely lost”.

Vad hände?

– Vi spelade mot AIK dagen innan och var i Stockholm, vi var på flygplatsen och skulle åka hem. Alla bara “kom du med?”. Jag bara: “Jag vet inte. Jag hoppas”. Sen fick jag ett samtal och såg att det var Janne, då fick jag en äcklig känsla. Då tänkte jag “varför ska han ringa mig? Jo, han vill ringa mig och säga att jag är med”. Man vill lura sig själv, haha. Det är så, jag vet! Jag svarar och vi pratar, han säger att “du är inte med i min 23-mannatrupp”. Det går inte att beskriva den känslan.

Berättade du för de andra i laget att Janne hade ringt dig?

– Nej, ingen visste om det. Jag gick ifrån när jag pratade med honom, så ingen kunde höra. Jag pratade klart och kände att jag blev så besviken inombords. Jag körde huvudet högt som ingenting, men kände “fan” inombords. Det var skitjobbigt. Men det blev ganska mycket skriverier om att jag inte blev uttagen så jag visste att det inte bara var jag som inbillade mig att jag förtjänade en plats och hade en stor del av fotbolls-Sverige bakom mig och det betyder mycket. Jag kände “shit, jag har ändå kommit en bit på vägen, jag har gjort någonting. Alla ville ringa och trösta mig.

”Frågan gjorde mig ställd”

Svarade du på samtalen?

– Jag stängde av mobilen och fokuserade på att komma tillbaka från motgången.

– Jag kom tillbaka till laget och spelade mot Sundsvall på fredagen. Derby, kul att möta brorsan och få ny energi. Vi vann. Fick vinna mot brorsan igen, visa att jag är bättre, haha, säger Sema skämtsamt.

– Sen så fort jag kom ut var det frågor om landslaget. Jag ville inte vara någon som duckar frågor, sen beror det på vad det är för frågor. Men det är ert jobb, så vad ska man göra? Jag fick en fråga som gjorde mig ställd, om jag skulle tycka det var jobbigt att se VM på tv? Jag svarade snabbt, men tog ändå frågan med mig hem. Jag hade ju fått en relation till grabbarna i laget, jag hade varit med och lärt känna spelarna. Så man önskar ju lycka till och sen var det riktigt kul att det gick bra för grabbarna.

Såg du alla minuter?

– Jag såg faktiskt alla minuter.

Hade de gått längre om du hade varit med?

– Haha…jag har frågat mig själv det också. Det är ingen snäll fråga, haha.

– Nej, men seriöst. Det är många som har ställt den frågan av mina vänner. Så här kan jag säga, jag tror inte det hade blivit sämre. Hade vi vunnit? Vem vet? säger Sema med glimten i ögat.

– Någonstans så vet jag vad jag kan och jag tror att jag hade kunnat ha en roll i landslaget som hade hjälpt laget.

Du var en del i den truppen som tog Sverige till VM, men du missade mästerskapet. Däremot tog dina insatser dig till Premier League.

– Ja. Tänk vad jag hade kunnat göra med VM, haha. Nej, men det kändes bra efter flytten. Jag spelar i en toppliga.

Nu när du spelar i Premier League och har gjort mål och assist i ligan borde du väl vara med i landslaget?

– Det är en fråga ni får tycka till om, ifall jag förtjänar det eller inte. Det spelar ingen roll vad jag tycker och tänker. Jag kan säga en massa, men någonstans är det så att får du chansen ska du prestera. Nu är jag på en bra nivå, jag tycker att jag har gjort hyfsat men känner att jag har mer att ge. Gör du bra saker varje dag så får du din del, din dag. Mycket av det jag tränade kom ut den dagen när jag gjorde mål och assist. Det ska komma ut oftare. Det är klart jag vill vara med i landslaget, det är speciellt att spela för Sverige. När jag är med vill jag ha en roll och visa vad jag kan. Jag vill känna att jag är så pass bra att jag kan spela där.

Om Janne tar ut dig - vad får han då?

– Det tycker jag att jag har visat, haha.

– För mig handlar det inte om att tycka synd om mig själv eller motarbeta någon. Alla gör sina val och jag accepterar alla val folk gör. Jag vill vara så pass bra att det inte går att blunda för mig. För mig handlar det om att jag ska bli så bra som möjligt och sen kommer ytterligare framgångar till mig. Det kommer komma, jag är inte orolig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

KARTLÄGGNING: Jannes och Zlatans heta duster

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ken Sema

Herrlandslaget i fotboll

Premier League

Watford FC

Östersunds FK