Det kan vara svensk idrottshistorias mäktigaste genombrott

Foto: Sarah Sjöström in action.
FOTBOLL

ROM. Det stora med femtonåringar är inte att de saknar perspektiv.

Det stora är att de testar våra.

Om jag nu påstår att Sarah Sjöström, 15, svarat för svensk idrottshistorias mäktigaste genombrott...

...tar jag i för mycket då?

Det är möjligt att det är så.

Det är möjligt att vattnet från hennes benspark sista 25 förblindat mig en smula, att det vi just sett från Foro Italico i Rom är så nära att det är lätt att glömma resten.

Jo, det är möjligt att det är så.

Men jag tror faktiskt inte det.

Om Sarah Sjöström vinner finalen ikväll kommer hon att slå undan argument efter argument, och vinna mer än vad någon trodde var möjligt i Rom.

Världsrekordet? Japp. VM-guldet? Jo. Bragdguldet?

Ja, självklart måste det i så fall bli så.

Jag satt själv på San Siro och såg Zlatan Ibrahimovic bli capocannoniere i Serie A, men det var en etablerad världsstjärna som tog nästa steg. Det här är en flickunge som välter världen över ända.

När Sarah slog igenom på Europanivå i Tongelreeps simcenter i fjol skrev jag att det fanns en sak som var bättre än alla andra med det guldloppet:

Att hon simmade klumpigt.

Som fjortonåring simmade Sarah Sjöström som en fjortonåring ska. Det var kantigt, överambitiöst, tekniskt okej men inte mer. Hon hade mängder av ”enkla” tiondelar att spara i det loppet.

I går, i Rom, växlade hon in dem.

Bättre vändningar, bättre målgång, en alldeles acceptabel start och framförallt var hon snabb in i simningen, i rytmen, i loppet. Är man femton så badar man sig inte igenom försöken, för man vet inte riktigt vad som krävs. Så Sarah säkrade med att slakta simningens äldsta rekord, Inky de Bruijns grymma uppvisning från Sydney.

Det är magiskt

Jag satt och såg det loppet i Sydney, och det är ärligt talat svårt att riktigt ta in att en fnissande Södertörns-tjej ska kunna mäta sig med det. Men Sarah Sjöström är ingen liten flicka när hon simmar. Hon har en stenhård framtoning i vattnet, det är muskelsimning som kan skrämma livet ur precis vem som helst. Sarah har en nästan amerikansk hårdhet, hon kan simma flera topplopp utan att krokna, och hon åt upp alla konkurrenter under andra halvan igår på ett sätt som unga simmare helt enkelt inte ska kunna göra.

Och nu är hon alltså bäst i världen.

Det är fullkomligt magiskt.

För två veckor sedan pratade jag VM med Thomas Jansson, förbundskaptenen. Jag frågade om det inte var lite speciellt att komma till just Rom, ett minnesmärke i svensk simhistoria.

Jo, sa Jansson, han mindes att det första han sett på tv som liten knatte var Jane Cederqvists silverlopp i OS 1960, just här. Och att hans första landslagsuppdrag ägt rum just här. Och att han förstås mindes bragdgrabbarna som simmade hem 4x200 meter här för femton år sen.

I kväll kan en femtonåring från Södertörn ställa sig mitt i det där gänget och se alla i ögonen utan att blinka.

Och perspektiven, då? Hur var det med dem?

Fjärde guldet på lång bana

Vi kan göra det enkelt för oss och använda... fakta:

Rekordet hon slog var simsportens äldsta.

Ingen annan rekordhållare på OS-distanserna har varit yngre än arton år när de slog sitt rekord.

Hon gjorde det i lång bana, i ett VM.

Sverige har bara tagit fyra guld i långbane-VM (Gunnar Larsson 1973, 4x200-laget 1994, Lasse Frölandet 2001, Therese Alshammar 2007).

Vinner Sarah Sjöström i kväll blir hon den första svenska som tar ett VM-guld på en distans som också simmas i OS.

Och jo, finalen ska simmas också. Det är hundra långa meter kvar.

Alldeles oavsett hur de slutar han tränaren Carl Jenner gjort ett fantastiskt jobb, naturligtvis, men det är också intressant att se hur Sjöströms säsong sett ut. Hon har simmat SM, och gjort det hårt, och dessutom har hon varit iväg och kört EJM i sommar. Det är ett upplägg som härdar, särskilt för en simmare som har svårt för att simma försiktigt.

I SM häromveckan gick Therese Alshammar ut i överjordisk fart och knäckte Sarah under de första 50 i mästerskapens bästa lopp.

I går var Alshammar precis lika överjordisk när hon slog sitt svenska rekord i lagkappen och visade att det mycket väl kan bli hennes VM, igen.

Men den här gången vek sig inte Sarah Sjöström.

Står hon i hundra meter till tänker jag inte fråga längre. Då har vi sett ett genombrott som vi aldrig sett ett genombrott förr i svensk idrott.

Missa det inte.

ARTIKELN HANDLAR OM