Adebayors Togo i blodigt skottdrama

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Togos spelarbuss beskjuten med maskingevär på väg till Afrikanska Mästerskapen

Foto: AFP

En stor tragedi skakar om Afrikanska Mästerskapen.

Innan turneringen ens har startat.

I dag besköts Togos spelarbuss, med Manchester City-stjärnan Emmanuel Adebayor i laget, med automatvapen av angolanska rebeller vid gränsen till Kongo.

Chauffören dog direkt.

– En katastrof för mästerskapen, säger Sportbladets Erik Niva som är på väg ner till Angola för att bevaka turneringen.

Det tragiska beskedet sprider sig snabbt över fotbollsvärlden och flera av de största nyhetsbyråerna uppmärksammar skottlossningen. Busschauffören dog av sina skador på platsen. Men informationen om skadade spelare är än så länge knapphändig. Franska media uppger att två av de skadade spelarna är Kodjovi Obilala och Serge Akakpo. Det kan eventuellt finnas fler skadade spelare.

Nu vill Togo dra sig ur

Så här säger Nantes anfallare Thomas Dossevi enligt Radio Monte Carlo:

– Jag är okej men flera spelare är i dåligt skick. Vi är på sjukhus nu.

Turneringen startar i helgen – och Dossevi säger nu enligt Radio Monte Carlo att Togo inte längre vill delta. Det var tänkt att Togo skulle spela sin premiärmatch på måndag mot Ghana.

– Vi attackerades som hundar, och var tvungna att gömma oss under sätena i 20 minuter för att undvika kulorna, säger Dossevi.

Niva: En katastrof för mästerskapen

Han berättar också att våldsmännen var maskerade och ”beväpnade till tänderna”.

Sportbladets Erik Niva är på väg ner till Angola för att bevaka turneringen. Så här säger han om dagens tragiska händelse.

– En katastrof för mästerskapen, det här är turneringen där de ska visa världen att Afrika klarar av att arrangera ett mästerskap och att det är säkert att resa till kontinenten.

City: ”Adebayor är okej”

Under kvällen skickade Manchester City ut ett pressmeddelande där man berättar att Emmanuel Adebayor är oskadd. Klubbrepresentanter har pratat med City-stjärnan, som ska vara ”skakad men oskadd”.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.