Nya gräskrisen inför Sveriges landskamp

avRobert Laul

FOTBOLL

Tvingas byta igen: ”Har inte hämtat sig”

Friends Arena får en ny gräsmatta – den tionde i ordningen.

Nuvarande duger inte när stjärnspäckade Belgien står för motståndet i söndagens landskamp.

Uppskattningsvis har gräsproblemen kostat 15 miljoner kronor på ett och ett halvt år.

Efter att ha experimenterat med importerat gräs från både Tyskland och Holland utan framgång lades i början av maj en svensk matta på nationalarenan. Det var åttonde gången sedan invigningsmatchen mot England i november 2012 underlaget behövde bytas.

Kostnad: 1,7 miljoner kronor.

Arenabolagets vd Thomas Perslund var optimistisk.

– Självklart mår gräs alltid bäst om det kommer från sitt eget område. Ett gräs från södra Tyskland som kommer upp till svenskt klimat…det är ungefär som om en tysk turist som kommer till Sverige på hösten – han eller hon blir lika chockad av kylan här uppe, sa Perslund.

En knapp månad senare är det alltså dags igen.

”Väldigt slitet”

Inför landskampen mot Belgien har Svenska Fotbollförbundet framfört synpunkter till Arenabolaget. Efter tre AIK-matcher, en cupfinal och cykelloppet (!) Gran Fondo Stockholm som anordnades i helgen är spelförhållandena åter undermåliga. I synnerhet då en stjärnspäckad VM-nation är på besök.

– Vi gjorde en syn i dag och konstaterade att det var väldigt slitet och inte hämtat sig som vi hade hoppats efter senaste match och därav bytet, säger Thomas Perslund.

Det nya gräset är svenskt och kostnaden beräknas nu till cirka 1,5 miljoner kronor. Totalt har alla mattor uppskattningsvis kostat Arenabolaget i storleksordningen 15 miljoner kronor.

Enligt Thomas Perslund är Friends Arena en av världens svåraste arenor att lägga gräs på. Enligt uppgifter till Sportbladet är det golv som används vid konserter (och cykellopp) egentligen anpassat för konstgräs men Thomas Perslund förnekar att det är anledningen till det aktuella bytet.

Under tiden omläggningsarbetet pågår tränar Belgien på Stockholms Stadion.

ARTIKELN HANDLAR OM