Backkris i Dif – efter miljonkaos

FOTBOLL

Planen gick i stöpet av jättekrav: ”Är besviken”

Foto: Emil Bergström är den enda mittbacken i Djurgården som har varit ordinarie hela säsongen.

Djurgården försökte värva sig ur sin mittbackskris.

Men planerna kraschade efter ett miljonbråk som ­involverade tyska ­Kaisers­lautern.

– Vi var förberedda med alla papper, säger sportchefen Bosse Andersson.

AIK är effektivast i allsvenskan med sina 38 mål på 18 matcher. I dag möter de ett Djurgården vars försvar läcker.

Sedan Daniel Amartey såldes till FCK i juni har Djurgården släppt in mer än dubbelt så många mål per match: Från 0,9 till 2,0.

En lösning kunde vara Omar Colley, 21, som tillhör Djurgården från och med ­januari 2015. Den gångna veckan slet sportchefen Bosse Andersson för att få mittbacken att lämna sin finska klubb Kups i förtid, men affären gick i stöpet.

Sportbladet har pratat med finska och svenska källor för att ta reda på varför.

Irriterade Kups

I juli ville Kaiserslautern i tyska andraligan värva Omar Colley. De bjöd över honom och förberedde ett kontrakt, men medan ­parterna väntade skrev mittbacken på för Djurgården.

Detta ska ha gjort den finska klubben irriterad. En övergång till Tyskland hade i förlängningen varit bättre ekonomiskt för Kups, ska de ha ansett.

När Djurgården sedan ansökte om att få lösa Colley för resten av säsongen ska den finska klubben ha begärt en prislapp på flera miljoner kronor för höstsäsongen.

Den prislappen var ­orimlig, enligt Andersson.

– Vi förde diskussioner långt in på natten (till tisdag). Men den ekonomiska biten var till sist inte försvarbar, säger sportchefen.

Hur tungt är det?

– Det är tråkigt för oss och för spelaren. Han var beredd på att komma. Vi var förberedda med alla papper, men tyvärr lyckades vi inte lösa allt.

”Var förberedd”

Kvar står nu Djurgården med Emil Bergström och Fredrik Stenman som nykomponerat mittbackspar, och i Finland sitter Kups med en utebliven affär – men också med en irriterad ­spelare.

– Jag var förberedd på att flytta i en vecka, men i sista minuten ringde de och sa att allt är nerlagt. Jag är besviken på min klubb, säger Omar Colley.

Nu hoppas Emil Bergström – den ende i Djur­gården som varit ordinarie mittback hela säsongen – att han och hemvändande ­Fredrik Stenman ska få styr på försvaret under hösten.

– Vi behöver ett par matcher innan vi lär känna varandra, men på sikt tror jag vi kan bygga upp något bra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM