”31 500 bajare – det är helt galet”

FOTBOLL

Här är publikrekordet som imponerar på kontinenten & får Bakircioglü att häpna: ”Grymt – vi har enorma fans”

I flera dagar har det varit lapp på luckan.

Toppmatchen mot Ljungskile är utsåld – och redan innan avspark ett av Kennedy Bakircioglüs största minnen i Hammarby-tröjan.

– Jag förväntar mig en fest. 31 500 bajare ... det är helt galet, säger han.

Söder glöder.

I går, på Hammarbys träningsanläggning i Årsta, var det visserligen mörka moln och ett regn som skvallrade om att sommaren nog är över - trots det glöder Söder.

För två veckor sedan tog Bajen emot Gif Sundsvall, drygt 25 000 var på plats på Tele2 Arena och kollega Oskar Månsson skrev efteråt att han fått tinnitus. Nu, när Hammarby möter serie­ledande Ljungskile, blir det helt fullsatt. 31 522 åskådare.

– Det var en otrolig stämning mot Sundsvall. På det sättet är det något man har saknat. Jag menar, vi spelar i superettan och får inte några derbymatcher. Det var 25 000 – otroligt mäktigt. Det hittar man inte ... ja, det ska vara i Europa i så fall, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglü.

Bara slagna av Coruna

Men till och med lagen ute på kontinenten har svårt att mäta sig med Hammarby. Sportbladet har, med hjälp av statistiktjänsten Infostrada, undersökt publiksnittet bland klubbarna som spelar i Europas andraligor. Bajen ligger på en total 15:e-plats – räknar man bort Tyskland och England är det bara spanska storklubben Deportivo La Coruna som har ett högre snitt än Hammarbys 18 130.

När Kennedy Bakircioglü får se siffrorna bara skrattar han.

– Haha, det är grymt alltså. Tänk att vi spelar i superettan. Vi har enorma fans.

Men ju fler åskådare, desto större press?

– Vi måste kunna ta bort det där. Vi ska dra nytta av supportarna istället för att tänka på det här med press och press. Vända på det, se det roliga. Vi har fått uppleva trycket i några matcher nu och det känns som att vi vant oss. Snacket är att det är kul, att ”fan vad mycket supportrar det är i dag”. Man vet att det kommer bli en fotbollsfest med glädje på läktarna.

Efter matchen mot Sundsvall menade Nanne Bergstrand att ni var övertända i första halvlek. Påverkades ni för mycket av publiken?

– Det var övertändning, ja. Det låste sig helt i spelet, men i andra halvlek tycker jag att vi visade upp en helt annan fotboll. Vi borde ha lärt oss av det nu.

Tung period

Hammarby har, publiksuccéerna till trots, en tung period bakom sig. På de senaste fyra matcherna har det blivit fem poäng och krysset mot Sundsvall följdes upp med förlust mot Ängelholm.

Då låste Nanne Bergstrand in sitt lag i omklädningsrummet.

– Vi spelare var otroligt besvikna efter den matchen, Nanne också. Jag tror att det är bra för gruppen att vi fick sitta ner och diskutera de grejerna som inte stämde. Det är så man reder ut problemen, säger Kennedy Bakircioglü.

Vad är det som inte stämt?

– Jag tycker vi har fallit tillbaka och blivit passiva i vissa matcher. Då har vi inte varit tillräckligt aggressiva. Det behöver vi bli, direkt från start. Men det känns som att vi är på väg tillbaka dit igen. I andra halvlek mot Ängelholm var vi väldigt starka.

Sågade Ljungskile

Toppkonkurrenten Ljungskile har rakt motsatt form. Sedan Hammarby vann på Skarsjövallen i våras har serieledaren 14 raka matcher utan förlust. Det är samma Ljungskile som Kennedy Bakircioglü sågade i fjol. Efter förlusten på Tele2 sa han att ”det är synd att man ska möta sådana här lag” och att ”Ljungskile kan åtminstone försöka spela fotboll”.

– Det är klart att det blir frustration när man förlorar och de bjuder ju inte till så mycket. Men det var inte ­bara dem jag pratade om, det är andra lag i serien som gör likadant.

Är ni bättre mot sådant motstånd i år?

– Absolut. Vi har ett spelsystem som ska funka mot sådana lag och det är skönt att den planen finns. Men det kommer bli en tuff, hård match nu.

Det är tio matcher kvar, publikintresset är enormt och ni är en poäng från ­täten. Vad tycker om det läget?

– Det är upp till oss att ­göra jobbet. Det är som Nanne sagt, vi ska utveckla vår spelidé för att den ska vara hållbar till den dagen vi går upp. Den dagen vi är så pass bra att vi är redo kommer det automatiskt.

Är ni redo om två månader?

– Vi får se. Vi har kommit en bit på vägen.

1 av 5 | Foto: stor kväll Kennedy Bakircioglü rankar redan kvällens match som en av hans största i Hammarbytröjan. ”Jag förväntar mig en fest”.

Publiksnitt för lagen i Europas andraligor

1. Köln (Tyskland) 46 235

2. Fortuna Düsseldorf (Tyskland) 33 982

3. Kaiserslautern (Tyskland) 29 530

4. St. Pauli (Tyskland) 28 404

5. Brighton (England) 27 283

6. Dynamo Dresden (Tyskland) 27 004

7 Leeds (England) 25 088

8. Leicester (England) 24 919

9. Nottingham (England) 22 629

10. Sheffield Wednesday (England) 21 238

11. Deportivo La Coruna (Spanien) 21 151

12. Union Berlin (Tyskland) 19830

13. 1860 München (Tyskland) 19 311

14. Reading (England) 19 170

15. Hammarby 18 130

Kennedy listar sina fem största publikupplevelser i Hammarby

2001

Hammarby-Örgryte 3–2

Publik: 10 766.

Kennedy: "Det är det största minnet i och med att vi vann SM-guld då. Det var fullsatt på Söderstadion och utanför arenan fanns det flera tusen supportrar. Jag tror till och med de hade en bildskärm där. Redan veckan innan var det ett otroligt tryck. Det var upp till 1 000 personer som stöttade oss på träningarna."

1999

Hammarby–Djurgården 2–1

Publik: 21 416.

Kennedy: "Derbyna är ju mäktiga, med alla tifon. Jag minns när vi vann med 2-1 på hösten 1999. Jag fick en t-shirt av fansen där de skrivit "Oh Ah Kennedy" och gjort en fin bild på mig och den Djurgårdsback jag tunnlat. Det var många finter och en tunnel på det. Dessutom åkte Djurgården ur allsvenskan ..."

2012

Hammarby–Ängelholm 2–1

Publik: 12 153.

Kennedy: "Jag gjorde comeback i Hammarby och togs emot på ett otroligt fint sätt. Den matchen står högt upp på min lista. Det var rysningar i kroppen, en otrolig känsla att få en sådan kärlek från supportrarna."

2014

Hammarby–Degerfors 5-1

Publik: 29 307.

Kennedy: "Första premiären på Tele2 Arena och i princip fullsatt. Det var ett enormt tryck och dessutom vann vi med 5–0."

2014

Hammarby–Ljungskile

X–X

Publik: 31 500.

Kennedy: "Jag måste säga matchen som kommer nu. Det lär bli en enorm känsla. Herregud, 31 000. Om det kommer överträffa matchen mot Gif Sundsvall? Klart att det borde göra det."

ARTIKELN HANDLAR OM