Beslutet: Öppet tak på AIK:s matcher

Av: Jonathan Berntsson

Publicerad:

Wesström: "Det är bra att medlemmarna tar beslut"

1 av 2
Kan stängas vid oväderAIK tvingades skjuta upp en allsvensk match i fjol och mötet med Halmstad två månader senare fick brytas för att taket behövde stängas. Trots det var medlemmarna på AIK FF:s årsmöte överens om att taket framöver ska vara öppet.

Väder eller temperatur ska inte spela någon roll.

På AIK FF:s årsmöte var medlemmarna tydliga: taket på Friends arena ska vara öppet.

– Det är en ideologisk motion, säger sportchefen Björn Wesström.

Takproblemen på Friends arena har varit många. I fjol tvingades AIK skjuta upp matchen mot Falkenberg sedan taket stått öppet och regnet öst ner och två månader senare fick mötet med Halmstad avbrytas för att taket behövdes stängas i paus.

Men kaosscenerna påverkar inte medlemmarna i AIK FF.

Segui valdes om

I klubbens tidigare policy stod det att taket ska hanteras på det sätt som gynnar laget mest – på årsmötet i går antogs en ny om att "taket alltid ska vara öppet när AIK spelar tävlingsmatcher, oavsett väder eller temperatur".

– Det är en tydlig inriktning att fotboll ska spelas utomhus. Men överlag delar klubben den uppfattningen, så jag ser det inte om något problem, säger Johan Segui, som omvaldes som ordförande.

Frågan blev omdiskuterad och en medlem höll ett långt anförande om att beslutet om tak eller inte borde ligga i händerna på tränaren Andreas Alm.

Tar andra hänsyn

Men enligt sportchefen Björn Wesström var det inte något som AIK-ledningen hade en åsikt kring.

– Det finns en mängd andra aspekter än de sportsliga att ta hänsyn till i en klubb. Hur publikutvecklingen ser ut, trivselfaktorer och intäktsfaktorer. Jag tycker det är bra att medlemmarna som engagerar sig i klubben fattar beslut, säger Wesström.

"Jag tittar på gräset"

I den nya policyn är det samtidigt tydlig uttryckt att taket kan stängas vid ordentligt oväder eller om domaren så bestämmer. Det gör att Björn Wesström inte ser några större skillnader mot tidigare.

– Nej, som jag uppfattar det är det mer en ideologisk motion. Vad jag föredrar? Jag tittar på vad som händer på gräset, inte uppe i taket. Så för mig är det ingen stor fråga, säger han.

Totalt deltog 239 röstberättigade medlemmar på årsmötet. Debattklimatet var flera gånger intensivt.

Tre andra motioner på mötet

ARENAFRÅGAN

Årsmötet beslutade att AIK FF:s styrelse fattar beslut om tillsättandet av en projektgrupp för att undersöka möjligheterna till byggandet av en ny arena.

Johan Segui: ”Det finns sedan fem tillbaka en grupp på tre som jobbar med det här, där jag ingår. Jag utgår från att vi kommer delta i processen och jag välkomnar att det kommer in flera. Jag skulle tippa på totalt fem till tio personer. Men det är klart att det är känsligt, vi har ett avtal med Friends arena och ämnar fullfölja det.”

JOHAN SEGUIS ROLL

Årsmötet beslutade att valberedningen ska kontrollera Johan Seguis roll i AIK Fotboll närmare, om hans roll i AIK Fotboll är förenlig med idrottens regelverk.

Johan Segui: ”Det är bra att det är en öppen diskussion. Om min eller någon annans vara i styrelsen skulle kunna påverka AIK:s elitlicens är det självklart så att det är föreningen som ska gå först.”

FÖRENINGSDEMOKRATIN

Årsmötet biföll inte motionen om att nästa årsmöte ska kunna direktsändas på nätet och tog inget beslut om att icke närvarande medlemmar inom kort ska kunna e-rösta.

Johan Segui: ”Det var rätt tydligt med vad medlemmarna tyckte. Men jag tror att det bara är en tidsfråga innan man kan säkerställa att en sådan röstning går till på rätt sätt. Just nu är det den tekniska osäkerheten som avskräcker mig.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN