Stahres försvarstal efter tuffa kritiken

1 av 2
FOTBOLL

GÖTEBORG. Ifrågasatt av supportrar och kritiserad av storsponsorn. 
Efter tredje raka segern höll Mikael Stahre ett slags försvarstal. 
– Folk har försökt komma åt oss från olika håll, men vi kämpar på. Och jag kämpar extra mycket, säger Blåvitts tränare.

Häromdagen gick stjärnsponsorn Prioritet Finans vd och ägare Nils Wiberg till hårt angrepp mot IFK Göteborg och tränaren Mikael Stahre. 
”Ödesmatch på söndag för Blåvitt. Hur intresserad är jag egentligen gällande den framtida sponsringen. Hjärtat kan inte alltid bestämma. Jag är bara förbannad då jag ser Blåvitt spela, missnöje med taktik, inställning och spelarbyten då 30 sekunder återstår av matchen. Lägger miljoner på Blåvitt som hamnar i ett stort svart hål. Jag har ansvar för mina anställda, deras löner, leverantörer, affärsutveckling”, skrev Wiberg på Twitter i tre separata inlägg.

IFK Göteborg svarade med att slå Kalmar FF med 2-0 efter en gedigen insats, lagets tredje raka seger i allsvenskan.

– Ett bra ansikte av IFK Göteborg. Stabila, bra försvarsspel, vi släpper till få målchanser och har ett fartfyllt spel. När vi är som bäst vill vi representera den fotbollen. Folk har försökt att komma åt oss från olika håll, men vi kämpar på. Och jag kämpar extra mycket, sa Mikael Stahre på presskonferensen.

”Folk tycker vi är för dåliga”

Efteråt utvecklade han sitt resonemang. 
Vad menade du med att folk försöker komma åt er? 
– Vi är kritiserade, folk tycker att vi är för dåliga. Det är media och fans, sådana saker. Det är så det är och det är normalt i den här branschen. Och jag har alltid armarna och armbågarna högt och kör på. Så är det alltid.

Om kritiken i sociala medier säger Mikael Stahre: 
– Om jag ska vara helt ärlig: Jag har inte valt det här yrket för att det ska vara sommar och sol varje dag. Jag har en viss drivkraft i att jag gillar utmaningar och gillar när det blåser. Därför har jag valt att vara tränare för IFK Göteborg. När de går bra är man hyllad och när det går dåligt får man stå vid skampålen. Det ingår i mitt jobb och jag kommer att stå där varje dag framför det som förr var diktafoner, nu är det iphones. Om ni intervjuar mig om 15 år, oavsett nivå, så kommer jag att säga samma sak och köra på varenda jävla dag. Det är min grej, säger han och fortsätter:

– Jag gör mitt bästa varje dag. Jag har varit tränare ganska länge och jag har upplevt saker som andra tränare aldrig kommer att göra och jag kommer att göra det igen. Jag har vunnit en titel här och är tränare i en stor klubb. Ibland går det bra, ibland går det dåligt men jag kämpar på. Det är en ständig process. Jag kör här till den dagen mitt avtal går ut eller till den dagen någon säger till mig att jag ska sluta.

”Har goda möjligheter”

Blåvitt-tränaren berättar att han inte ligger sömnlös oavsett hur tuff kritik han än får. 
– Men jag drivs mycket av att vinna och tycker om att leverera när det blåser. Jag drivs väldigt mycket av att hantera skarpa situationer, och helst då i en positiv riktning. Det ingår i ledarskapet och det är därför man blir rekryterad, för att man har vissa egenskaper.

IFK Göteborg har börjat titta uppåt i tabellen igen och är i allra högsta grad med och slåss om en Europaplats.

– Vi har tagit poäng i fem matcher i rad. Det handlar om att landa på fötterna. Hamnar man i luften ska man inte landa på rygg utan på fötterna. Vi har goda möjligheter att sluta topp tre, säger Mikael Stahre.

ARTIKELN HANDLAR OM