Fördel Kalmar

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor enkät med experter inför serieifinalen

1. Hur går det i seriefinalen?

2. Vilket lag vinner SM-guld?

3. Vilka två lag åker ur och vilket lag får kvala?

Thomas Wernersson, SVT-expert:

1. Kalmar vinner. De är tyngre, mer som en maskin. Och sen har Elfsborg stora problem när Svensson och Ishizaki inte kan vara med.

2. Det blir Kalmar där också. De är bäst och har varit det hela säsongen. De är det lag som behöver vara minst i form för att ändå ta poäng hela tiden. De har tappat lite på slutet, men de kommer att ta tillräckligt med poäng under avslutningen för att hålla undan.

3. Norrköping åker ut, trots allt. Och Sundsvall. Norrköping har för mycket att ta igen, de har inga marginaler kvar. Sundsvall har jag sett några gånger nu, och de har varje gång oerhört svårt att göra mål. Det måste man klara av för att ta poäng. Ljungskile tror jag får kvala, även om det är lite tveksamt. Det kan bli Gefle också. Oavsett, möter de Åtvidaberg i kvalet så hoppas jag att mitt kära Åtvid vinner, haha.

Ralf Edström, expert Radiosporten:

1. Kalmar är favoriter nu när Svensson och Ishizaki är borta. De vinner med 3-1, trots att de sett lite slitna ut på slutet. Elfsborg slår ur underläge, och Kalmar har egentligen allt att förlora, men jag tror ändå att de tar det. De avgör med sina fasta situationer.

2. Kalmar vinner. De har varit bäst under hela året och har gjort en strålande säsong. Jag trodde att de skulle få bekymmer när Santin flyttade till FC Köpenhamn, men då klev ju Elm-bröderna fram ännu mer. De spelar en riktigt bra fotboll dessutom.

3. Jag hatar att tippa vilka lag som åker ur, det är det värsta jag vet. Men jag tror att Norrköping åker. Sen hoppas jag att jag har fel, men tyvärr tror jag att Ljungskile åker också. Sundsvall får kvala, och Gefle klarar sig. De har varit med ett tag och så gott som alla spelarna har allsvensk rutin. Det kommer att avgöra nu i slutet.

Pontus Wernbloom, IFK Göteborg:

1. Jag tror att Elfsborg vinner. De är ett bättre fotbollslag än Kalmar, trots skadorna på Svensson och Ishizaki. 2. 2. Elfsborg vinner där också har jag en känsla av. De slår Kalmar, och så blir det lite darr hos de röda. Hoppas att vi kanske kan blanda oss i toppstriden också. En match i taget bara.

3. Gefle och Norrköping åker. Sundsvall kvalar. Tabellen och det avslutande programmet tycker jag talar för det.

Janne Andersson, tränare Halmstad:

Det blir en öppen historia, men jag har ju tippat Kalmar som slutsegrare sen i somras, så jag får säga att de vinner också på söndag. Det är klart att skadorna på Svensson och Ishizaki påverkar Elfsborg, det är ju deras två bästa spelare, och det är ju inte rimligt att tro att de ska bli bättre utan dem. Samtidigt så kan ett lag i medgång klara av såna smällar bättre än andra.

2. Kalmar vinner, de har sett starkare ut. Jag tycker det är spännande, vi har ett lag som öser in mål, och ett annat som knappt släpper in något alls. Man brukar ju säga att det laget som släpper in minst mål vinner, men i det här fallet tror jag ändå att Kalmars målproduktion kommer att avgöra.

3. Jag brukar aldrig tippa nedåt, och gör det inte nu heller. Jag vill hellre fokusera på positiva saker. Men det är klart att de tre som ligger längst ner har legat där länge nu, och det ser lite pyrt ut för dem.

Erik Niva, Sportbladet:

1. Elfsborg får med sig ett kryss. Det blir en målsnål historia, antingen 0-0 eller 1-1. Ett resultat som gör att båda lagen överlever.

2. Jag har sagt Elfsborg hela tiden, så jag får hålla fast vid det. De tappar Svensson och Ishizaki nu, lagets två bästa spelare, så det är klart att det påverkar negativt. Men jag får lita på att Haglund har material som han kan trolla med.

3. Norrköping och Sundsvall åker ut. Ljungskile får kvala, även om de gjort det extremt bra sett till sina resurser. Men Gefle har ett så mycket bättre material, och det kommer att visa sig nu på slutet. Norrköping är för långt efter, och Sundsvall är Sundvall, så de åker också ut.

Jennifer Wegerup, Sportbladet:

1. Oavgjort, 1-1. Det är två väldigt likvärdiga lag. Elfsborg har tappat två viktiga spelare, och Kalmar är pressat efter förlusten mot Helsingborg. Därför kommer det att bli en väldigt jämn match, inget av lagen har råd att förlora.

2. Kalmar, det är roligare. Elfsborg har tappat Svensson och Ishizaki, samtidigt som Kalmar har större hunger eftersom de aldrig vunnit guld tidigare.

3. Norrköping och Sundsvall åker ut. Gefle får kvala. Norrköping är väldigt givna, medan Ljungskile har det där lilla extra, så på något sätt klarar de sig. Jag tycker det är roligt, jag uppskattar att de kan kämpa sig kvar mot alla tips.

Jens Fjellström, Canal+-expert:

1. Kalmar är favoriter, men det är svårt att förutse mer innan jag vet hur det är med Patrik Ingelsten. Oavsett så kommer det att bli väldigt jämnt, Kalmar förlitar sig på sin offensiv, Elfsborg på sin defensiv. Så oavgjort låter rätt rimligt, det skulle vara rätt okej också med Kalmarögon sett.

2. Jag tror att Kalmar har lett serien i 19 av 23 omgångar. De har visat att de kan spela fotboll på många olika sätt. De har visat att de kan vinna på många olika sätt. Och de har visat att de kan göra mål på många olika sätt. Det ger en enorm trygghet och stabilitet för dem, och det är det som kommer att göra att de blir svenska mästare.

3. Alla fyra lagen som är inblandade i botten möter varandra i två “internmatcher”, de kommer att bli helt avgörande. Sundsvall har båda sina matcher på hemmaplan, och det gör att jag tror att de kan kravla sig förbi Gefle och knipa kvalplatsen. Allting avgörs i omgång 26 när de möts i Sundsvall. Norrköping åker ut, och Ljungskile tror jag klarar sig kvar också utan kval.

Simon Bank, Sportbladet:

1. Jag tror att det blir väldigt låst och oavgjort. 0-0 skulle jag tänka mig. Det är två väldigt bra försvar som möts. Elfsborg kommer vara väldigt noggranna med att inte förlora matchen. Och dessutom har ju Patrik Ingelsten slutat att göra mål.

2. Jag har sagt Elfsborg hela tiden. Även om det ser jäkligt mycket tuffare ut nu med skadorna på Svensson och Ishizaki så kommer deras defensiva trygghet att fälla avgörandet. Det och ett lättare spelprogram och plastgräset på Borås Arena.

3. Norrköping åker förstås. Och sen Ljungskile. GIF Sundsvall får kvala. De och Gefle kommer att tjäna poäng på sitt plastgräs och sin rutin. Norrköping är för dåliga helt enkelt.

Pelle Blohm, Canal+-expert:

1. Jag tror på kryss. Elfsborg är ju omänskligt starka bakåt, och det känns som att Kalmar tappat lite fart på slutet genom sitt tuffa schema. De får det svårt att ta sig igenom Elfsborgs försvar. Jag tror att det kan bli så tråkigt att det blir 0-0.

2. Jag tror att Kalmar tar det ändå i slutändan. Även om jag trodde att det skulle bli klarare än vad det nu ser ut att bli. Men det blir svårt för Elfsborg med tanke på att de har Svensson och Ishizaki borta. Två kreativa mittfältare som stått bakom det mesta i anfallsväg under säsongen. Det blir svårt för Elfsborg att ersätta dem.

3. Så som det känns i dag så blir det Norrköping och Sundsvall. Ljungskile och Gefle plockade en poäng senast och ser bra ut. Jag trodde inte att Ljungskile skulle ha mycket att göra i allsvenskan, men de har plockat många poäng, framförallt på hemmaplan. Och nu kommer hösten, det är kallt, blött och det handlar mer om att kämpa än att spela. Det kommer att passa dem ännu bättre. De och Gefle kommer att slåss om att undvika kvalplatsen.

Glenn Hysén, Viasat-expert:

1. Jag har sagt det hela tiden, att det enda som kan störa Kalmar är att de åker på en torsk och börjar fundera. Nu torskade de cupfinalen, och mot Helsingborg, och plötsligt är Elfsborg mycket närmare. Men jag tror ändå att de vinner, Elfsborg har Svensson och Ishizaki borta.

2. Kalmar trots allt. De har ett bättre lag, och en jävla lagmoral. Enda orosmomentet är om de börjar tänka för mycket. Men det är nu vi får se hur bra de egentligen är.

3. Jag kan ju inte ändra mig mot vad jag sa innan säsongen. Ljungskile åker ur, även om de nu ligger bra till. Och sen Gefle, när de börjar tappa på hemmaplan så är det jävligt illa. Kicken Norrköping fick när de slog Malmö senast tar dem hela vägen upp till kvalplatsen.

Johan Mjällby, Viasat-expert:

1. Kalmar är favoriter, även om de förlorade mot Helsingborg. De har ett bra grundspel som de tror stenhårt på, och har dessutom karaktärerna som behövs för att vinna det här. Elfsborg är skickliga bakåt, men Svensson och Ishizaki är två tunga, tunga, förluster. Kalmar vinner med 2-1.

2. Tja, det blir ju något av de här två lagen, och eftersom Kalmar vinner i morgon så tar de hem guldet också.

3. Norrköping åker ju ur, även om de tog en måsteseger mot Malmö senast. Men de har lämnat för mycket handikapp till de andra lagen. Jag tror att Gefle åker ur också, mycket på grund av att de är odugliga borta. Gais är förvisso väldigt bra, men skulle Gefle klara sig kvar så är det en match de måste vinna. Sen tror jag att det slutar med att Ljungskile får kvala, trots att de gjort en jävligt bra säsong. All heder åt dem. Och att få kvala sig kvar är ändå mycket bättre än vad vi experter trodde inför säsongen.

Stefan Alfelt, Sportbladet:

1. Det blir oavgjort. Kalmar börjar vara lite ur form. Elfsborg är förvisso försvagat, men bara offensivt. Defensivt är de fortfarande starka.

2. Jag tror fortfarande på Kalmar. Mest för att Anders Svensson och Stefan Ishizaki är skadade, annars hade jag absolut bytt åsikt. Elfsborg har tagit sig ur sin formsvacka, och Kalmar har ett tuffare program. Men boråsarna har sina bästa borta, och det måste absolut märkas. Det enda jag är säker på är att det inte blir Malmö FF som vinner i alla fall.

3. Norrköping och Sundsvall åker ur. Ljungskile får kvala. Gefle har chansen att plocka lite poäng på slutet, så de klarar sig nog.

Anna Pohjanen, SVT-expert:

1. Jag tror att Kalmar vinner. Skadorna på Svensson och Ishizaki är massiva för Elfsborg. Även om Kalmar nu såg lite tamare ut mot Helsingborg än man vant sig vid.

2. Det var en lätt fråga, fram tills Kalmar förlorade mot Helsingborg. Jag har tippat Elfsborg hela tiden, och inte velat vika mig från det. Men i och med de två skadorna så… Vinner Kalmar på söndag så är det klart, då vinner de guldet också.

3. Norrköping räknar jag redan som ute, de har ingen möjlighet. Sundsvall tror jag också kommer dra ett kort strå. Gefle är starka trots allts, så jag tror att Ljungskile till sist får kvala.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.