Sverige mot Kina i OS

FOTBOLL

”En gynnsam lottning”

Kina, Kanada och Argentina.

Det kunde ha blivit mycket värre för damlandslaget i Peking-OS fotbollsturnering.

– Det är en gynnsam lottning, säger förbundskapten Thomas Dennerby till TT.

Foto: FOTO: ANDREAS HILLERGREN
Förbundskapten Thomas Dennerby.

Det mesta gick Sveriges väg i OS-lottningen, som genomfördes i Peking på söndagen. Indelningen före lottningen innebar bland annat att Sverige skulle slippa regerande världsmästaren Tyskland i gruppspelet.

– Vi hoppades då på Kina av de tre seedade lagen. Och fick det. Sedan hoppades vi på Kanada i stället för Nigeria, och det gick också vägen, säger Dennerby.

– Så det blev ju en betydligt bättre kväll än senast vi var här på lottning.

Senast, inför VM i Kina, blev det USA, Nordkorea och Nigeria, vilket snabbt döptes om till ”dödens grupp”. Den slapp Sverige den här gången. Dessutom blev det den spelorten som laget önskat, Tianjin.

– Det är bara 14 mil från Peking, där vi dessutom spelar den tredje matchen. Så det blir lätt att följa det svenska landslaget under OS.

Storpublik

Mästerskapet inleds för svensk del med mötet mot hemmanationen Kina den 6 augusti. Troligen inför över 60000 åskådare på arenan i Tianjin.

– Det känns jätteroligt. Vi spelade ju i Tianjin senast också, det är jättepositivt för spelarna att ha varit i den miljön.

Kina är den på förhand svåraste konkurrenten i gruppen, men även de övriga båda lagen kan bli farliga, enligt Thomas Dennerby.

– Argentina är tekniskt skickliga, duktiga att hålla bollen. Kanske lite små i sitt spel, men ändå ett duktigt lag. De slog ju faktiskt Brasilien, vilket gjorde att Brasilien fick kvala om den sista platsen.

– Kanada är också ett bra lag. Vi har inte mött dem så många gånger. Vi mötte dem till exempel i USA 2006 och då förlorade vi faktiskt. Vi har haft lite halvkämpigt med Kanada.

Kartläggning

Sverige möter Argentina den 9 augusti och avslutar gruppspelet mot Kanada i Peking den 12 augusti. Nu väntar en noggrann kartläggning av gruppmotståndarna, ett arbete som egentligen redan har börjat.

– Vi fick lite hjälp med bland annat Kina under Algarve cup tidigare i år. Dessutom har vi ju en svenska som varit förbundskapten där nyligen, säger Dennerby och syftar förstås på Marika Domanski Lyfors, numera fotbollschef på det svenska förbundet.

Jens Bornemann/TT