”DE HAR PISSAT PÅ MIG”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-11

Novakovic rasar mot styrelsen – hoppar av sitt uppdrag

Nebojsa Novakovic lämnar sitt jobb i protest mot AIK:s styrelse.

Nebojsa Novakovic lämnar klubben i vild protest.

AIK-ikonen rasar över sättet Rikard Norling sparkas på.

– Styrelsen har pissat på mig. De har skitit i allt jag gjort tidigare.

Följ ämnen
AIK Fotboll
FÖLJER NORLING Nebojsa Novakovic lämnar AIK på grund av hur huvudtränaren Rikard Norling behandlats.

Få namn är så populära i AIK som assisterande tränaren Nebojsa Novakovic.

Han gjorde AIK:s mest uppmärksammade mål genom tiderna när han 1999 iskallt lobbade in 1–0 i Champions League-matchen mot storlaget Barcelona på Råsunda.

Trots förlusten då (1–2) nådde han kultstatus och har totalt gjort tolv år i AIK som spelare och ledare.

Är rasande

Men i går kväll tog en epok slut. Novakovic vägrar att följa AIK in i en ny tid.

– En person från styrelsen, som jag inte vill säga vem det är, ringde mig på förmiddagen och sa att Rikard inte kommer att träna laget nästa år. Det var första gången jag hörde att Rikard inte skulle få fortsätta, varför är det ingen som frågat mig tidigare vad jag tycker? Varför ringer de mig bara med beskedet utan att ha stämt av med mig, säger Novakovic, som rasade över sättet han fick informationen:

– De pissar på mig. Det är som att jag kom till klubben i går och gick därifrån dagen efter. Jag har gjort mitt bästa för AIK hela tiden, mitt chipp-mål mot Barcelona och alla andra år i klubben betyder visst ingenting längre. All respekt är borta och jag skulle aldrig fullfölja det här jobbet bara för pengarna.

Ingen AIK-reaktion

På måndagskvällen ringde Novakovic till Norling och berättade att han följer med honom bort från AIK.

Trots att flera timmar gått och nyheten vevats både i tv och på nätsajter hade han fortfarande inte fått någon reaktion från AIK-ledningen.

– Jag fattar ingenting, det har varit helt knäpptyst. Men jag kan i alla fall vara nöjd med vad jag gjort för AIK när jag sätter mig hemma med familjen i soffan. Det kan inte AIK-styrelsen vara, säger Novakovic.

”Klubben i mitt hjärta”

Trots att Nebojsa Novakovic lämnar AIK i protest kommer han fortsätta vara en del av klubben.

Som supporter.

– AIK är fortfarande klubben i mitt hjärta och jag kommer att köpa säsongskort för alla i familjen och sedan går vi till Råsunda som publik.

– Mikael Stahre är en mycket duktig tränare som jag känner och respekterar. Jag är övertygad om att han kommer göra ett bra jobb.

Dygnet som skakade klubben

01.00: AIK:s bolags-ordförande Per Bystedt ringer till tilltänkte tränaren Mikael Stahre, Väsby, för att erbjuda rollen som chefstränare i AIK. Bystedt får vänta några timmar innan Stahre återkommer med ett ja.

10.30: SPARKEN 1 OCH 2: Per Bystedt och fotbollsföreningens ordförande Lars Rekke träffar chefstränaren Rikard Norling. Där får Norling och vd:n Charlie Granfelt beskedet att de sparkats.

12.00: AIK-ALLIANSEN INFORMERAS: Bystedt och Lars Rekke träffar AIK-alliansen (sammanslutning av supportergrupper) och informerar om förändringarna i klubben.

PRESSUTSKICK: AIK skickar ut ett pressmeddelande om att Norling och Granfelt sparkas och att Mikael Stahre tar över rollen som chefstränare.

15.30: STORMNING AV PRESSKONFERENS: Per Bystedt och Lars Rekke möter media på Restaurang Råsunda och informerar om förändringarna i AIK. Samtidigt stormar ett 30-tal AIK-fans lokalen och skanderar bland annat ”Avgå Ola, avgå Ola”. Fansen, som även högljutt kräver ett möte med Bystedt, förs ut av polis.

17.00: STAHRE MÖTER SPELARNA: AIK:s spelare blixtkallas till ett möte i klubbhuset Karlberg. Där presenterar sig Stahre för spelarna, som även får informationen om att det inte är säkert att sportchefen Ola Andersson fortsätter. Spelarna väntar också på att Per Bystedt ska ansluta för att ge mer detaljerad information. Bystedt kommer först efter att spelarna åkt hem. Där sätter sig Bystedt ner med nya tränaren Mikael Stahre, assisterande tränaren Thomas Lagerlöf, chefscouten Björn Wesström och lagledaren Peter Ericsson.

17.05: FANSEN FÅR EGET MÖTE: Kort efter att media lämnat Råsundas innandöme fylls lokalen med ett 50-tal AIK-fans. Per Bystedt och Lars Rekke är återigen ensamma om att delta från AIK-ledningens sida. Sportbladet nekas inträde till mötet.

18.30: AVHOPP 1: AIK meddelar i ett pressmeddelande att Ola Andersson lämnar sin post som sportchef med omedelbar verkan.

– Det är med sorg och tungt hjärta som jag känner mig tvungen att fatta detta beslut”, säger Andersson.

19.30: AVHOPP 2: Assisterande tränaren Nebojsa Novakovic känner sig sviken och väljer självmant att hoppa av.

– Jag har behandlats som skit. Ingen från AIK har ens ringt till mig efter att jag meddelat till Rikard Norling att jag slutar.

Sammanställning: Johan Arvidsson

Följ ämnen i artikeln