”Jag har aldrig spelat i ett så bra lag”

Publicerad:
Uppdaterad:

Lotta Schelin stortrivs med livet i Lyon

Julen i Göteborg hägrar. Men landslagsstjärnan Lotta Schelin har funnit sig tillrätta som fotbollsproffs i Lyon.

– Det har gått över förväntan. Jag har aldrig spelat i ett så bra lag, säger hon efter sin första höstsäsong i den nya klubben.

Lotta Schelin trivs i Frankrike.
Foto: Jerker Ivarsson
Lotta Schelin trivs i Frankrike.

Lotta Schelin hastar över Place Bellecour i hjärtat av Lyon. Det tog tid att hitta parkering inför lunchmötet med TT.

Annars har hon börjat hitta rätt med det mesta i sin nya fotbollsmiljö.

– Jag känner att jag tog rätt steg. Jag åkte hit utan förväntningar och har tagit det som det kommer. Jag kan inte språket, är beroende av andra, det har jag aldrig varit tidigare. Men jag ångrar ingenting, det har gått över förväntan säger hon.

Skillnaden mellan dam- och herrfotboll är större än i Sverige.

– Det är mer hierarki här. Men klubbpresidenten är intresserad och klubben satsar hårt på att lyckas i Women's cup.

– Vi har planer nära killarna. Det är en kommunal anläggning med jättefin plan, mysig. Det är inte mer än 500 på matcherna, då är den perfekt. Vi har egna omklädningsrum, men man kan inte lämna kvar saker. Det är lite likt Göteborg.

Jäkligt kul

– Ligan är inte lika bra som den svenska. Men det är en annan slags fotboll, mycket mer teknisk. Bollen är i rörelse mycket längre än hemma och det är jäkligt kul.

TT: Din roll?

– Jag spelar inte riktigt på samma sätt och bollarna kommer inte på samma sätt. De har börjat upptäcka vad mina starka sidor är. Men jag skulle önska ibland att de spelade lite rakare. Det är väldigt mycket spel genom mitten och det är lätt att de håller bollen för länge.

Schelin har ändå gjort 15 mål på sina tolv matcher.

– Men jag har spelat mycket på kanten, vi spelar 4–3–3.

Det var när Lyon mötte Umeå i Women's cup förra säsongen som Schelin insåg att den franska klubben var riktigt bra. Hon skrev på för två år direkt efter OS.

– Jag har aldrig spelat så bra fotboll med något lag. Skillnaden mot Umeå kanske är att vår lägstanivå inte är lika hög. Jag tror det beror på att vi vinner hela tiden i ligan.

Hem på jullov

Efter sista höstomgången 9 november har hårdträning gällt. Ofta två pass om dagen, både fys- och bollträning.

– Helt okej, jag kommer att få två veckor hemma till julen. Nu längtar man bara till lägenheten i Göteborg och familj och vänner.

Acklimatiseringen utanför fotbollsplanen har dock gått bra. I laget finns även utländska spelare från Norge, Danmark, Schweiz, Brasilien, Costa Rica och Nigeria. Schelin har egen lägenhet och i trappuppgången bredvid bor flera lagkamrater.

– Franskan börjar komma. Klubben har fixat en lärare, men man lär sig mer när man pratar med andra i laget och så. Men man har fått lite andra vanor. Jag har aldrig tidigare lagat så mycket mat själv, jag går ju inte ut själv och äter.

– Och jag har äntligen fått internet. Jag höll på att få panik innan, hade ingen koll på omvärlden.

Nu har Lotta Schelin koll både på Lyon och omvärlden.

Peter WIkström/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.