Tar kameran – med våld

FOTBOLL

Canal Plus hot mot TV 4: Kronofogden ska in på arenan

Trots hovrättens dom låter Kentaro TV4 fortsätta sin storsatsning på allsvenskan.

Då svarar Canal Plus med det tunga artilleriet:

Mitt i toppmötet mellan Kalmar och Djurgården ska de kräva att Kronofogdemyndigheten åker till Fredriksskans och lyfter bort TV4:s kameror.

I går fastslog hovrätten att TV 4 får sända maximalt 14 allsvenska matcher i år. Men kanalen har betalt för 36 matcher till – och det tänker Kentaro som äger sändningsrättigheterna

fortfarande ge dem.

– Kentaro har bekräftat att vårt avtal fortfarande gäller. Det innebär att vi kan sända 50 allsvenska matcher -08, -09 och -10, säger Hans Pekkari, chef på TV4-sporten.

Så TV4 är helt nöjda i dagsläget?

– Ja, det är viktigt att vi kan sända matcherna som vanligt. Nu sänder vi först Kalmar mot Elfsborg, sedan fortsätter vi som planerat.

Canal Plus förvånade

Canal Plus såg sig som vinnare efter hovrättens dom. Därför är de förvånade över att Kentaro och TV4 inte rättar sig efter det som fastslogs.

– Varför ska vi ha domstolar om det de beslutet inte gäller för alla?

säger Canal Plus VD Per Borgklint.

Tvisten stod enbart mellan Kentaro och Canal Plus. TV4 var inte delaktiga och kan heller inte straffas om de sänder sina 50 matcher.

Däremot kan Kentaro krävas på vite på fyra miljoner kronor för varje match som TV4 sänder över den fjortonde – en möjlig totalnota på 144 miljoner.

Hårda tag

Men så långt kommer det inte gå, enligt Canal Plus advokat Olof Alffram. Redan i TV4:s femtonde match, den mellan Kalmar och Djurgården, kommer Canal Plus ta till hårda tag för att stoppa tv-sändningen.

– Vi kommer att ansöka om verkställighet av Hovrättens beslut. Det går ut på att Kronofogdemyndigheten besöker arenan och där förhindrar Kentaro från att låta TV4 sända, säger Alffram.

Enklare uttryckt: Kronofogden ska gå rakt in och lyfta bort kamerorna även om TV4 gör motstånd?

– Ja. Just det.

ARTIKELN HANDLAR OM