Steget efter

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: 08-lagen får nöja sig att slåss om ”Bäst i Stan-pokalen”

En poäng.

Mer lyckades tre Stockholmslag inte skrapa ihop på en hel allsvensk omgång.

Poängen tog Djurgården, som å andra sidan knappt fick ihop full trupp. Junioren Niklas Pentillä ringdes in i sista stund.

AIK föll med 0-2 borta mot Trelleborg, Hammarby med 1-5 mot Helsingborg och Djurgården spelade 0-0 hemma mot Örebro. Därmed kom Djurgården en poäng närmre i kampen om Sportbladets ”Bäst i stan”-pokal, även om Hammarby behåller greppet.

Möjligen en klen tröst för Bajen som blev utspelade i Helsingborg, i alla fall resultatmässigt.

När Djurgårdstränaren Siggi Jónsson skulle ta ut truppen mot Örebro fick han ihop 15 man. 17-årige junioren Niklas Pentillä, som knappt tränat med A-laget kallades in i sista stund.

Ett svaghetstecken

Djurgården är Sveriges mest framgångsrika fotbollslag under 2000-talet och att en förening mot den bakgrunden och med de resurserna kan hamna i en sådan situation är naturligtvis ett svaghetstecken.

Dif-ledningen kan knappast nöja sig med att skylla på otur utan säsongen måste utvärderas noga – har man satsat på en trupp bestående av för många skadebenägna spelare eller är det fysteamet kring laget som inte håller tillräcklig klass?

På samma sätt måste de fundera på om Siggi Jónsson och Paul Lindholm är rätt tränare för framtiden.

Borde ha tagit tre poäng

Mot Örebro spelade forwarden Mikael Dahlberg mittback och offensive mittfältaren Daniel Sjölund vänsterback. Båda gjorde bra insatser, i synnerhet Sjölund medan Dahlberg egentligen inte ställdes på några större prov då ÖSK:s gifte Kim Olsen inte alls kom med i spelet och tvingades utgå efter 45 minuter, yr efter att både ha delat ut och fått smaka på ett par danska skallar.

Djurgården kunde och borde ha fått med sig tre poäng, men ÖSK-keepern John Alvbåge höll landslagsklass och räddade åtminstone tre givna mål. På läktaren satt Andreas Isaksson och efteråt bad jag om hans syn på Stockholmsfotbollens fiaskobetonade säsong.

– Det varierar alltid i allsvenskan, de bästa spelarna försvinner, de mest framgångsrika klubbarna har svårt att behålla sina lag,

menade Isaksson.

Med tanke på de resurser som finns i huvudstaden i förhållande till andra svenska städer köper jag inte den förklaringen. Årets säsong visar att Stockholmslagen sedan ett par år tillbaka är steget efter på många områden.

Då får de nöja sig med att slåss om en ”Bäst i Stan”-pokal.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN