På flygplan – med motståndarfansen

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS BARDELL

MALMÖ. På tisdagen ställs Kazakstan mot Sverige i VM-kvalet men uppladdningen kunde varit bättre.

På resan till Sverige tvingades laget dela flyg med ett helt gäng segerrusiga irländare.

– De hade bara trevliga ord att säga om vårt lag, säger förbundskapten Miroslav Beranek.

Uppskattningsvis 2000-3000 irländare hade tagit sig till Kazakstan för att bevittna landets 2-1-seger i fredagens VM-kvalpremiär. En del av dem valde sedan att flyga hem via Istanbul – samma resa som Kazakstans fotbollslandslag gjorde för att komma till Sverige.

– Vi hade en ganska jobbig dag i går med flyg via Istanbul till Köpenhamn och sedan buss hit till Malmö, säger förbundskapten Miroslav Beranek.

”Var sympatiska och varma”

Beranke förnekar dock att det var de segerrusiga irländska fansen som gjorde resan prövande.

– De irländska fansen var väldigt sympatiska och varma. De hade bara trevliga ord att säga om vårt lag.

Kazakstan hade länge en 1-0-ledning mot Irland men tappade i matchens slutminuter. Nu hoppas laget ha lärt sig läxan inför matchen mot Sverige.

– Sverige är ett väldigt bra lag och det kommer att bli en svår match för oss. De kommer naturligtvis att vara favoriter men jag tror att vi kommer ha en del möjligheter på kanterna och via fasta situationer, säger mittfältaren Geinrikh Shmidtgal.

Hade förbud mot att byta tröjor

Vem största hotet är hymlar inte förbundskaptenen med.

– Alla spelare i världen, inklusive våra egna, känner till Zlatan Ibrahimovics kvalitéer. Sedan är det en sak att känna till dem och en annan att försvara sig emot dem. Men det gäller att inte våra spelare stirrar sig blinda på Ibrahimovic. I Sveriges lag finns det flera spelare som kommer ställa till besvär för oss. När det gäller just Ibrahimovics kvalitéer kan jag säga att han är en av de bästa målskyttarna, och anfallarna, i världen, säger Miroslav Beranek.

Efter att Beranek tog över Kazakstans landslag 2011 har förbundskaptenen också gett spelarna ett glädjebesked. Förbudet att byta matchtröjor med motståndarna, som tidigare ledde till böter, är numera hävt.

– Vi har alla sett hur det går till efter landskamper och matcher i Champions League. Vi vet att det är en tradition. Om man efter matchen vill byta tröja med spelare som Ibrahimovic eller Robbie Keane (Irland) ser jag det som fullständigt normalt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM