Straffområdesdomare testas i svenska cupen

avPetra Thorén, Oskar Månsson

”Är ett stort omfattande ekonomiskt åtagande”

Foto: BILDBYRÅN
Martin Hansson i matchen mellan Djurgården-Syrianska.

I torsdags beslutade Svenska fotbollförbundets styrelse att testa systemet med extra assisterande domare i Svenska cupens semifinaler och final.

– Vi vill ha ett underlag för att diskutera frågan vidare med Sef, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

I juli 2012 beslutade Fifa att det ska vara möjligt för enskilda nationsförbund att använda systemet med två extra assisterande domare, det vi ofta kallar för straffområdesdomare, i nationella tävlingar.

Systemet har använts vid EM, Champions League och Europa League.

Svenska fotbollförbundet har avvaktat men frågan var uppe som en punkt på torsdagens styrelsemöte.

Testas i cupen

Diskussionerna ledde till ett beslut om att testa systemet i de kommande semifinalerna samt finalen i Svenska cupen.

- Det viktigaste är att testa och se hur det fungerar, sen får vi se om vi är mogna och om vi ska göra en mer permanent lösning. Men det är ett stort omfattande ekonomiskt åtagande så även om vi senare kommer att ha diskussioner med Sef (Svensk Elitfotboll) om detta så är det ändå något som måste bestämmas med klubbarna och arrangörerna, säger Karl-Erik Nilsson.

Det finns i dagsläget två spår när det handlar om extra resurser i straffområdet: Uefa har gått på linjen med extra assisterande domare och Fifa testar målkameror, något som till exempel kommer att införas i Premier League nästa säsong.

Djurgårdens tränare: ”Spelar ingen roll”

Var det inget alternativ för svensk fotboll att testa målkameror?

– Nu hade vi bara diskussioner om den här lösning med extra assisterande. Vi ska ändå vara klara med att det är få tillfällen som målteknologin har använts. Vi har domare med erfarenhet från att vara extra assisterande i Uefas tävlingar som vi enkelt kan använda.

Har du en uppfattning om var klubbarna står i frågan?

– Nej, jag vet inte det. Vi får prata med Sef  om hur man ser på det. Jag tror att man vill avvakta och se tills det prövats i större skara.

För Djurgårdens tränare Anders Johansson, vars lag spelar cupsemi på onsdag mot Örgryte, verkar beslutet dock inte ha någon större betydelse. Efter den tunga förlusten mot Syrianska – där domarnas beslut att inte döma mål på Nahir Oyals avslut stod i fokus – suckade han bara.

– Det spelar ingen roll att det är fem domare på onsdag. Jag tror vi kan ha tio – det spelar ingen roll.

ARTIKELN HANDLAR OM