Här hyllar Gerrard sin omkomne kusin

avPatrik Brenning

”Han var precis som mig”

1 av 11
Steven Gerrard släppte 96 ballonger fria till minne av offren vid läktartragedin. Foto: Reuters

Steven Gerrard förlorade sin tioårige kusin i Hillsborough-olyckan.

På söndagen hedrade 32-åringen de 96 offren i olyckan innan matchen och efter sitt ledningsmål.

– Han var precis som mig. Bara ett år äldre, säger Gerrard till The Guardian.

Det låg en unik stämning över Anfield inför stormötet i Premier League mellan Liverpool och Manchester United. Nyligen offentliggjordes till sist rapporten från den tragiska olyckan i Hillsborough 1989 då 96 Liverpool-fans miste livet sedan de klämts ihjäl på ståplatsläktaren i samband med FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest FC.

En av de som förolyckades var Steven Gerrards tioårige kusin Jon-Paul Gilhooley.

”Han älskade sin fotboll”

– Han var precis som mig. En Liverpool-supporter som älskade sin fotboll och att spela på gatan. Precis som mig, bara ett år äldre, säger 32-åringen till The Guardian.

Gerrard berättar hur han följde händelsen på TV:n när det knackade på dörren. Den då nioårige Steven Gerrard sprang ner för trapporna och öppnade för ”Grandad Tony” som kom med dödsbeskedet.

– Jag har dåliga nyheter... Jon-Paul är död.

Gerrard har själv inte velat läsa den omdiskuterade rapporten från olyckan men vädjade inför mötet med United till fans och lagkamrater att respektera varandra. Lagkaptenen riktade sig då speciellt till Patrice Evra och Luis Suarez som i ett tidigare möte vägrade att hälsa på varandra efter att Suarez dömts för att ha riktat rasistiska tillmälen mot Evra.

– De två spelarna kan vara nyckeln. Handskakningen är innan matchen och de har ett ansvar att starta dagen på ett bra sätt. Jag kommer att tala med Suarez och mitt råd är att skaka hand och gå vidare. Suarez kommer ta sitt eget beslut, såklart, men jag vill gärna tro att han också vill gå vidare.

Hyllad i målgesten

Innan matchen tog mycket riktigt de två spelarna varandra i hand innan Gerrard och Uniteds lagkapten Ryan Giggs släppte 96 ballonger som en hyllning till offren. En fin gest av respekt från de båda klubbarna.

När Gerrard satte ledningsmålet för Liverpool i den 46 minuten uppmärksammad lagkaptenen återigen Jon-Paul Gilhooley. Mittfältaren löpte mot hörnflaggan och pekade mot himlen i sitt målfirande.

ARTIKELN HANDLAR OM