”Skapar en risk”

Publicerad 2013-07-12

Finlands förbundskapten tror inte på Sundhages sätt att lyfta fram stjärnor – hyllar egna kollektivet

LAGET FÖRE JAGET  Två dagar före ödesmatchen mötte Andrée Jeglertz pressen med ett finskt lagbygge han älskar. I Sverige spelar stjärnorna mer för sig själva, menar han.

VARBERG. Lotta Schelin har pekats ut som Sveriges stjärna och härförare av förbundskapten Pia Sundhage.

En taktik som kan skada balansen i gruppen anser Finlands förbundskapten.

– Jag upplever att det skapar en risk, säger Andrée Jeglertz.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Inför EM var Sveriges förbundskapten Pia Sundhage tydlig: Lotta Schelin är stjärnan och ska bära Sverige genom turneringen. Ett ställningstagande som förvånade Schelin själv och nu möter kritik från svenskornas nästa motståndare i turneringen Finland.

– Jag vet inte hur det skulle hjälpa att göra så, säger Andrée Jeglertz inför morgondagens EM-match.

Coachade Marta

41-åringen har själv er- farenhet från en liknande situation när han tränade världens bästa spelare Marta i Umeå IK 2004–2008.

– Spelaren tar kanske ett väldigt stort ansvar men det blir också så att många då förväntar sig att hon ska lösa allt. Då blir det bara upp till henne. Det finns en risk för det vilket jag upplevt i tidigare klubbar, säger Finlands svenske förbundskapten.

Har fått lära sig sisu

Finland har valt den rakt motsatta vägen in i EM. Ingen spelare är större än laget och en stor vikt läggs vid kollektivet som ska sänka de svenska, individuellt skickligare, spelarna.

– Finland och Sverige har olika mentaliteter. De här tjejerna är extremt lojala. De spelare jag jobbat med i Sverige har också varit lojala men tjejerna här är generellt sett väldigt äregiriga och vill lära sig hela tiden. Man pratar om finsk sisu och jag har många gånger frågat mig vad det egentligen är. Men när man får vara med den här gruppen under det här mästerskapet, och de på varje samling sitter och sjunger och klappar händerna tillsammans, så är bara den atmosfären helt fantastisk.

Är det fler stjärnor i Sverige som spelar för sig själva?

– Det finns den typen. Det finns kanske fler spelare som lyckats internationellt för att de är individuellt skickligare just nu. Just nu har Finland inte de spelarna tillgängliga utan här är det en förståelse för att kollektivet måste lyckas. Vi är inte redo att ha en uttalad stjärna i Finland.

SÅ SÄGER ANDRÉE

”Jag vet inte hur det skulle hjälpa att göra så. Jag upp-lever att det skapar en risk.”

SÅ SA LOTTA

”Absolut, jag förstår vad hon menar men jag är inte van vid att man pratar om hur man skaffar rätt omgivning för mig. Man är så van vid laget.”

SÅ SA PIA

”Jag kommer påminna om att det är Lotta Schelins ansvar. Jämför med VM 2011 och EM 2009, det finns mer att ge. Mitt jobb är att inspirera, vrida och vända men jag kan inte göra jobbet. Och gruppen måste se till att hon skiner, att prata om det, att visa det på plan, nämna hennes namn. Stoppa situationer när hon gör rätt.”

Följ ämnen i artikeln