Laul: AIK gav sig själva den perfekta återstarten

FOTBOLL

Långt efter topplagen, borträknade från SM-guldet.

Då tog AIK första steget mot att rädda säsongen:

De gav sig själva den perfekta återstarten.

Jag menar, vad mer kunde AIK önska efter uppehållet?

Fyra gjorda mål, tre poäng, andra raka nollan, Nisse Johansson målskytt, motståndarna gav upp tidigt i andra halvlek, därmed sparades krafter till torsdagens tunga bortamöte med Helsingborg.

Andreas Alm plockade av Henok Goitom redan i 55:e minuten och kanske kan den skadeplågade anfallaren nu starta redan mot HIF igen. Att han behövs råder som bekant inga tvivel om:

Det var Goitom som tryckte in 1-0 med pannan efter att Nabil Bahoui slagit ett "där ska du vara"-inlägg.

Det var Goitom som lättade bollen över BP-keepern Ivo Vazgec och rullade in 2-0, framspelad av Celso Borges. Ett mål som framför kom till efter rekorddåligt mittbacksspel av Jacob Une Larsson och Pontus Segerström.

BP-tränaren besviken

Eller som Brommapojkarnas tränare Roberth Björknesjö uttryckte det på presskonferensen:

– Jävligt dåligt försvarsarbete vid 2-0, sedan gav vi upp, det är inte okej.

AIK spelade vidare i lagom högt tempo för att förbättra målskillnaden och höja självförtroendet.

Inhopparen Robin Quaison har inte fått säsongen alls dit han vill, nu drog han till på uppstuds från 25 meter och bollen satt som kletad i krysset. Målfirandet använde han till att visa en undertröja med ett stort, rött hjärta.

– Det var för fyra vänner som har gått bort. 164 är postkoden där jag kommer ifrån: Akalla, Husby, sa 19-åringen.

Muttrade över varningen

Om drivkraften att i dessa tider få delge världen ett personligt budskap gjorde att Quaison valde att skjuta från distans går det nog att ha överseende med det påföljande gula kortet, även om Andreas Alm hade vissa invändningar.

– Jag vill kunna ha Robin på planen så ofta som möjligt, muttrade tränaren.

När nyblivne landslagsmannen Nils-Eric Johansson nickade in Kennedy Igboananikes inlägg till 4-0 var den perfekta återstarten ett faktum.

Det behöver förstås inte betyda ett skit, förlust mot Helsingborg på torsdag och Gnaget är elva poäng bakom HIF med lika många matcher spelade.

Lurigt Alm-svar

Men efter den misslyckade vårsäsongen har spelare och ledare åtminstone tagit första steget mot att rädda det som riskerar att bli en förlorad säsong.

Utöver Henok Goitoms kvalitet har jag ändå svårt att dra tydliga slutsatser av prestationen. Motståndet var svagt, Bojan Djordjic svarade för en artig insats (då är jag snäll) samtidigt som AIK trots allt släppte till en hel del chanser bakåt och bjöds på det matchavgörande 2-0-målet.

Andreas Alm lyfte fram djupledsspelet och sade sig vara trygg med defensiven, tillåt mig tvivla en aning men Alm var nog nöjd på riktigt för han log lurigt efter presskonferensen:

– Alla har ju räknat bort oss, alla har sagt att det är kört, att vi är inte inblandade.

Så är det.

Det krävs seger på torsdag också.

Till att börja med.

ARTIKELN HANDLAR OM