Bergström: När hoppet sinar är det inte längre godkända insatser som behövs av en anfallare

Foto: BILDBYRÅN
Oväntad hjälte Det såg ut att bli lika – men i slutsekunderna klev Kennedy Igboananike fram och frälste sitt AIK.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

AIK lyfter i tabellen efter en andra halvlek mot Gefle som var så underlig att resonemangen blir till trassel.

Se här:

Kennedy Igboananike var sämst i AIK.

Kennedy Igboananike var viktigast i AIK.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Sextonde mars såg jag AIK spela i Svenska cupen mot Syrianska. De var redan utslagna men inte modstulna, spelarna tampades om en startplats i den allsvenska premiären två veckor senare.

Skytteholms IP i Solna var arktiskt den dagen. Åskådarna liknade sköldpaddor när de begravde huvudena i jackkragarna. De smällde ihop händerna också åt strunt­saker för att hålla värmen. 

Den enda som fullt ut förtjänade applåderna var Kennedy Igboananike. Han sköt ett–noll i första halvlek. När Kwame Karikari tog en dum utvisning fortsatte nigerianen ensam på topp. Med tio minuter kvar sköt han två–noll.

– Han har några frostskador kvar från ­tiden i frysboxen i fjol, men jag tror att det tinar upp av att göra mål, sa tränaren Andreas Alm efteråt.

Men isen stannade kvar i vattenbryn och runt Kennedy Igboananikes fötter.

Anfallaren startade seriematchen mot Elfsborg, men sumpade där chanserna han bjöds. Han byttes ut efter en svag timme mot Syrianska och hamnade fel i löpningarna mot Åtvidaberg. Inför omgång fyra mot Malmö var han seriens skottvilligaste spelare med tio avslut, men stod ännu på noll mål. I den matchen underpresterade han i sina elva spelminuter.

Goitom startade

Därför tvivlade jag på om Kennedy skulle lämna bänken mot Gefle, medan jag tågade bland 4 000 andra personer mot Strömvallen i går. Det var som om isvindarna från Skytteholms IP hade ruvat till skogs ett par månader och anföll med ny iver.

Viktor Lundberg och Henok Gotiom startade i anfallet. Igboananike höll kölden stången med lätt gymnastik och såg sitt lag pressa fram resultatlösa hörnor. Troligen hade anfallaren fått stanna vid sidan av planen fram till slutkvarten om inte Lundberg hade skadat låret och linkat av i början av andra halvlek.

Kennedy Igboananike klev in med ambitioner. Han sprang, sprang, fortsatte springa, men fann fel ytor. 

Efter varsitt mål stod klockan på 85 och Gefle pressade framåt. Kennedy Igboananike hade knappt synts, förutom när han hade löpt sig till en djupledsboll och kastat in den i ett vitblått motståndargap.

Efter 91, 92 och 93 minuter var betyget ännu underkänd. Också efter 94.

Vi pausar där.

Fryser bilden.

För hittills i texten har jag lyft fram siffror och intryck som pekar mot att Kennedy Igboananike inte borde ha stått på planen i en krisande guldkandidats galenjakt på mål. AIK:s åttonde tävlingsmatch för året led mot sitt slut och laget hade dittills en seger och två kryss. Andreas Alm hade andra alternativ – Karikari var farlig mot Malmö, Celso Borges huvudspel kunde ha nyttjats högre upp i banan – men litade till Kennedy.

Handlar om mål

För när hoppet och tiden sinar behövs inga godkända insatser från en anfallare. Då behöver man inte ha varit bra mellan minut 60 och 80. Kravbilden är att man ska ha potential att skaka om på en spark, på ett halvläge, på ett försök.

Det kan alla stora målskyttar. När man på tv ser svep från Fotbollseuropa verkar Robert Lewandowski, Edinson Cavani och Wilfried Bony ägna varenda matchminut åt att spotta in bollar, men bilden är inkorrekt. Understundom krävs energisparläge i lönlösa situationer, passiva tiominutersperioder, men också blixtskärpa närhelst en boll studsar ens väg.

Kennedy Igboananike är inte en spelare av deras dignitet. Han är inte bland ­allsvenskans tio bästa anfallare. Men ­efter minut 94 i gårdagens möte med ­Gefle gjorde han i alla fall något som ­varken ­Tobias Hysén, Erton Fejzullahu ­eller ­Mohamed Bangura klarat av hittills i år.

Ska vi trycka på play igen?

40 sekunder efter utsatt övertid tjongade Per Karlsson en boll till Henok Goitom som nickskarvade rakt in i straffområdet. Kennedy Igboananike la till rätta med högern och avgjorde matchen med vänstern. Delikat. Storstilat.

Han voltade medan klockan rann över 95.

En guldfavorit poppade från 14:e till 11:e plats i tabellen.

– Nu finns ingen frost kvar. Nu börjar vårsolen komma fram, sa Andreas Alm.

ARTIKELN HANDLAR OM