Sågas av Bjärsmyr

FOTBOLL

Efter Therns utspel om brottarfotboll – nu går IFK-stjärnan till attack mot nya generationen

1 av 2 | Foto: Trött på snacket Blåvitts Mattias Bjärsmyr har ledsnat på de allsvenska ungdomarnas utspel. ”Det är mycket kaxighet utan någon större grund att stå på”, säger han.

Brottarkritiken mot IFK Göteborg var ­inledningen.

Men är bara symptom på något som Mattias Bjärsmyr, 27, kapar lika hårt som en motståndaranfallare.

– Simon Thern, Fejzullahu, El Kabir...det är mycket kaxighet utan någon större grund att stå på, säger mittbacken.

IFK Göteborg–Malmö FF på ett i princip utsålt Gamla Ullevi i kväll är ett tungviktsmöte ur många aspekter – som inte blivit mindre hett av Jonas Therns kritik mot Blåvitts spelsätt.

Thern kritiserade

Efter MFF:s segermatch mot Öster i måndags tog sonen Simon Thern stafettpinnen vidare i Sydsvenskan:

– Det är väl lika bra att jag drar på mig brottartrikån.

– De vinner ju sina matcher. Sen är det en annan sak hur man vill utveckla unga spelare. Deras väg finns ­inte i min värld (...).

Mattias Bjärsmyr skakar på huvudet.

– Om inte vårt sätt är hans väg att spela fotboll innebär det att alla ska spela som Malmö FF? Han har gjort sitt val när han flyttade från Helsingborg. Men det är ju inte så att han har flyttat till ­Real Madrid.

– Sen att han vill stå bakom sin pappa och prata in honom i MFF…jag vet inte. Jag lyssnar på min pappa också, men jag återger inte allt vad han tycker. 

– Samtidigt spelade min pappa, Ingvar, i division ­fyra och Jonas Thern var en storspelare. Jag vet hur det funkar.

– Och när hans grabb kör vidare...ibland får man lugna sig lite. Men det gäller ­inte bara Simon Thern.

Vilka mer tänker du på?

– Jag har reagerat lite på vad Erton Fejzullahu sagt. Att han börjat dåligt får han att låta som att hans ­lagkompisar inte passar ­honom bollen rätt. Jag såg Elfsborg–Djurgården och jag tycker Fejzullahu var sämst på plan. 

– El Kabir är en annan. Det är mycket snack utåt och ­litet resultat för laget.

Är det för mycket kaxighet hos den nya generationen?

– Ja. Det ska vara lite snack och gnabb men nu pratar en del så gott om sig själva, blir uppskrivna av er i media och har åsikter utan att de har ­visat speciellt mycket.

– När Anders Svensson uttalar sig om saker så lyssnar jag mer. Visst, han kan vara snett ute på saker också, men jag lyssnar mer på vad en så meriterad och ­erfaren spelare säger. 

Annorlunda i IFK

– Jag fick ett råd av min agent Martin Dahlin, som varit med ett tag, när jag var ny i Panathinaikos och ­hade fått ett bra kontrakt. Han sa till mig att jag inte fick gå och köpa en Ferrari första året. Först skulle jag prestera.

Men är det annorlunda i IFK Göteborg än i andra klubbar?

– Ja, det är inget att hymla med. Det får finnas en kaxighet här, men som ung spelare måste man först visa att man kan prestera, annars får man höra det. Det är laget som ska stå för kaxigheten, inte bara enstaka spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM