Leo Messi åtalad – riskerar fängelse

FOTBOLL

Kallas till domstol

Åklagarens stämningsansökan mot Leo Messi och hans pappa Jorge har godkänts av en spansk domstol.

Messi och hans pappa misstänks ha undanhållit närmare 35 miljoner kronor från skatt 2006-2009.

Nu kallas 25-åringens och hans pappa till förhör den 17 september.

Leo Messi och hans pappa Jorge är kallade till domstolen i Spanien den 17 september efter att åtal på torsdagen väckts med de båda. Efter det ska domstolen ta beslut om proceduren mot de två även ska leda till rättegång.

– Domaren har i dag accepterat stämningsansökan och har kallat Messi och hans far till domstolen den 17 september. De är misstänkta, säger Jose Miguel Company, talesman för åklagarkammaren i Barcelona, till AFP.

Gömt i skatteparadis

Som Sportbladet tidigare skrivit är argentinaren misstänkt för att, tillsammans med sin pappa, undanhållit närmare 35 miljoner kronor från skatt 2006-2009. Enligt stämningsansökan ska familjen ha gömt pengarna, som bland annat kommit in via inkomster från bildrättigheter, i skatteparadis i Belize och Uruguay, skriver El Mundo Deportivo.

Enligt nyhetsbyrån EFE – och flera spanska medier – har Messi och hans pappa, Jorge, också fyllt i bedrägliga skattedeklarationer under åren.

Nekar till brott

Leo Messi nekar sedan tidigare till brott. Efter att misstankarna blev offentliga skrev 25-åringen ett gemensamt uttalande med sin far:

”Vi har precis fått kännedom, via medierna, om den stämningansökan som lämnats in till de spanska skattemyndigheterna. Vi är förvånade över dessa nyheter, eftersom vi aldrig begått någon överträdelse. Vi har alltid uppfyllt alla våra skattemässiga skyldigheter, och följt de råd vi fått från våra skattekonsulter. De kommer nu att ta hand om och klargöra den här situationen åt oss”, skrev de två.

Enligt EFE riskerar Messi upp till sex års fängelse samt dryga böter om han fälls.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga