Förloraren

FOTBOLL

Kahn efter missen: Ingen kan trösta mig nu

YOKOHAMA

Det tog Oliver Kahn sex matcher att föra Tyskland till en sensationell VM-final.

Det tog en sekund att ge bort den.

- Ingen kan trösta mig, säger Kahn.

Foto: AP
OLIVER TRIST Kahn deppar efter slutsignalen. VM:s bäste målvakt gjorde en tavla som Ronaldo inte var sen att utnyttja. "Man måste hålla kvar ett sådant skott", betygsatte Kahn själv sin insats.

Före finalen utsågs han till turneringens bäste målvakt, före finalen sa han att han "hade en känsla av att vi kommer att vinna", före finalen var allt annorlunda.

Efter finalen satt Oliver Kahn inför den samlade världspressen, utan att få en enda fråga.

Ingen vågade ställa den enda frågan. Den givna.

Hur i hela världen kunde planetens bäste målvakt släppa en så billig retur, hur kunde han ge bort matchen med ett så fatalt misstag?

"Mitt enda misstag"

Oliver Kahn tuggade intensivt på sitt tuggummi, men blicken var tom. Till slut kom frågan.

- Självklart är det väldigt frustrerande när du gör ditt enda misstag i hela turneringen och straffas så, säger Kahn.

- Det är normalt att göra misstag, men det är tio gånger värre när det kommer i finalen. Man måste hålla kvar ett sådant skott.

Oliver Kahn, börsfanatikern från Karlsruhe, fick i ett slag se sina aktier sjunka med 100 procent.

Han hade räddat framför Ronaldo i första halvlek, han hade gjort en imponerande fotparad på ett Ronaldo-skott på stopptid före paus, han hade avvärjt en snårig situation framför Gilberto Silva. Matchen som rubricerats som en tungviktsduell mellan Oliver Kahn och Ronaldo leddes på poäng av Tysklands målvakt.

Studsade till Ronaldo

Då sköt Rivaldo.

Ronaldo hade stulit bollen från Dietmar Hamann och fått fram den till Rivaldo, som så långt i matchen gjort en mycket lyckad imitation av osynlige mannen. Vänsterskottet var knappt ens allvarligt menat, det gick rakt mot Oliver Kahn, som la sig ner för att ta bollen i skopan. Men bollen studsade mot bröstet och försvann ut igen, till helt fel man.

Ronaldo Luiz Nazario De Lima missar inte öppet mål.

- Inget kan trösta mig för det, men livet går vidare, säger Oliver Kahn.

Matchen var 67 minuter gammal när han gav bort ett mål till Brasilien.

Omoget, Carlos

Ronaldo stack ett pekfinger i luften och jublade, Roberto Carlos sprang en omväg för att skrika något i ansiktet på Oliver Kahn, en lika omogen som grisig gest.

Tyskland kom aldrig tillbaka.

Ronaldo gjorde sitt andra mål tio minuter senare, och när domaren Pierluigi Collina blåste av matchen var Oliver Kahn en knäckt man. Han stod lutad mot sin stolpe, länge, sjönk sedan ihop på marken vid stolpen. Cafú kom fram och tog honom i hand, de tyska fansen ropade "Ollie, Ollie" och till slut drog Thomas Linke, årskamraten och lagkamraten från Bayern, upp honom på fötter.

Rudi Völler höll om honom, Collina också.

- Som jag sagt, det finns inget sätt att trösta en. Tröstande ord har ingen effekt just då. Collina må vara en världsklassdomare, men det är ingen tvekan om att han inte ger oss tur, säger Oliver Kahn.

Spelar ett VM till

I tre stora matcher har Kahn haft Collina som domare. I Champions League-finalen mot Manchester United, där Bayern München förlorade efter två baklängesmål på stopptid, i fiaskomatchen mot England (1-5) och i VM-finalen i går.

Kahn ville se ljuspunkterna i VM, även i sin karriärs mörkaste stund.

- Minnena från detta VM kommer att vara väldigt goda, de kan inte förstöras av ett olyckligt mål.

Om fyra år går VM i Tyskland, Oliver Kahn ser fram emot den turneringen.

Men i går gjorde han det med tomma ögon.

Simon Bank