RyZaren

FOTBOLL

Två matcher återstår: Vi har allt i egna händer

AMSTERDAM

Zlatan Ibrahimovic fick den stora målchansen mot Arsenal.

- Jag såg inte högerbacken komma. Tar skottet inte på honom är det mål.

Ett mål som hade gett Ajax ett riktigt drömläge att nå kvartsfinal i Champions League. Nu blir avslutningen i grupp B en riktig rysare.

De oavgjorda resultaten innebär ändå att Ajax är klart för kvartsfinal om man vinner hemma över Valencia i nästa omgång. Oavsett hur det går i matchen Arsenal-Roma.

- Vi har fördel. Eftersom vi spelade 1-1 borta och 0-0 hemma mot Arsenal är vi före dom vid lika poäng. Det är kanon. Vi har allt i egna händer och vi har visat att vi kan spela bra, säger Zlatan.

Första halvlek var Arsenals. Ajax flyttade boll utan att få spets i anfallen. Zlatan hade så gott som ingenting att jobba med och mer än tunnel på Sol Campbell blev det inte.

- Jag fick inte mycket boll, men i andra var det bra. Vi sa att vi inte skulle överdriva offensiven för får de bollen kontrar de med två-tre passningar och sen är det mål. Vi skulle inte vara för heta.

- Det är inte Groningen vi mötte, det var Arsenal. Vi får vara glada för en poäng, säger Zlatan.

Cryuff hyllade

Efter paus var Ajax det bättre laget och Zlatan var en av de absolut bästa på planen. Johann Cruyff som ifrågasatt Zlatans kvalitet sa direkt efter matchen i tv att Zlatan visat att han har tekniken som krävs för att kunna spela både enkel och avancerad fotboll.

- Kul att höra. Det glädjer mig.

Ett riktigt trollerinummer bjöd Zlatan på när han först dämpade bollen så att den la sig på högerfoten och sen i samma rörelse lyfte den över Patrick Viera.

- Det bara blev så, säger Zlatan och skrattar.

Ännu svettigare var en tvärvändning i straffområdet som kunde blivit ett helt öppet läge om det inte var för att en Arsenaltå i sista stund hann styra till hörna.

- Jag trodde inte att han skulle hänga med. Normalt fortsätter en back utåt i det läget.

I en match som var mycket av ställningskrig var det Zlatan och Arsenals underbare artist Thierry Henry som drog ner applåderna. Zlatans form är konstant hög för tillfället.

- Synd bara att jag är avstängd mot Ungern och inte får spela i EM-kvalet. Men det är bara bra kanske för då blir man mer sugen till nästa match.

"Bra att ha"

Problemet är att Ungern är en måstematch för Sverige att vinna och Zlatan är Sveriges just nu absolut bäste anfallare vid sidan av landslagsnobbande Henke Larsson.

- Jag tror vi har spelare som kan fylla ut, säger Zlatan.

Vilket tyvärr är mycket tveksamt om han har rätt i.

Efter slutsignalen bytte Zlatan tröja med engelske landslagsbacken Sol Campbell.

- Bra att ha. Mina kompisar vill ha deras tröjor. Dom vill inte ha min så jag får ge bort andras, säger Zlatan som själv inte samlar på motståndartröjor.

Stefan Alfelt