Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Island chockade Argentina – tog en poäng i VM-premiären

Av: 

Daniel Sörensen

FOTBOLL

Den isländska vulkanen fortsätter att koka.

Alfred Finnbogasons 1–1-mål i den 23:e minuten innebar att Island tog en oväntad poäng mot förhandsfavoriten Argentina.

– Chanserna är små att få uppleva det här med Island, så jag är lyckligt lottad att få göra det, berättade målskytten efter matchen.

SE MÅL OCH HÖJDPUNKTER FRÅN ALLA VM-MATCHER I SPORTBLADET NEWS!


En hel fotbollsvärld kärade ned sig i det isländska landslaget – ledda av Lasse Lagerbäck – under EM i Frankrike 2016.

Både på planen och på läktaren överraskade önationen resterande Europa, bland annat med det nya publikfenomenet ”vulkanen”.

Drygt två år senare upprepade Island succén genom att kvalificera sig till sitt första VM någonsin – och i den inledande gruppspelsmatchen mot storfavoriten Argentina visade islänningarna återigen prov på defensiv skicklighet och kämpaglöd.

”Gåshud när jag hörde nationalsången”

Argentinas spjutspets Sergio Agüero öppnade målskyttet i den 19:e minuten, då han, felvänd mot målet, snurrade runt och pangade upp bollen i nättaket.

Men ledningen blev inte långvarig. Fyra minuter senare hade nämligen Alfred Finnbogason – med ett historiskt isländskt mål – kvitterat. Ett mål som visade sig bli matchens sista.

– Det låter som en dröm, det var härligt att få leva den i dag. Det var en tuff match mot ett världsklasslag med många vapen. Men vi visste att de har sina svagheter som vi utnyttjade, säger målskytten Alfred Finnbogason i en intervju med SVT.

– Det var gåshud när jag hörde nationalsången. Det var en speciell dag som inte många får chansen att uppleva. Chanserna är små att få uppleva det här med Island, så jag är lyckligt lottad att få göra det, berättade han.

Messi brände straff

I den 63:e minuten gick den argentinske yttern Maximiliano Meza omkull i Islands straffområde efter att Hördur Björgvin Magnusson lagt en hand på hans axel.

Argentinas storstjärna Lionel Messi stegade upp – men skottet räddades av målvakten Hannes Halldorsson, som var briljant matchen igenom.

– Att rädda en straff från världens bästa spelare känns nästan overkligt. Många av mina vänner och familjemedlemmar har pratat om det innan. “Tänk om du räddar en straff mot Messi”. Det känns som en dröm som går i uppfyllelse, säger Halldorsson.

Viktig poäng för Island

Island pressades ordentligt i slutskedet av matchen, men Argentina lyckades inte få ihop samspelet mellan sina offensiva profiler.

Messi fick en bra möjlighet att prickskjuta in 2–1 i den 95:e minuter, då han sköt en frispark från en liknande position som den portugisiske antagonisten Cristiano Ronaldo sköt från i går. Messis frispark gick i muren, och strax därefter ljöd slutvisslan.

– Det kan visa sig vara en viktig poäng för oss. I EM lärde vi oss hur viktigt det är att skörda poängen direkt i turneringen, säger Hannes Halldorsson.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Lars Lagerbäck skickar ett sms till mig inför varje match”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Argentinas herrlandslag i fotboll

Islands herrlandslag i fotboll

Lionel Messi