Augustinsson hoppas på England i kvarten

Svenskarna om potentiella läggmatchen

avJohan Flinck, Malin Wahlberg

GELENDZJIK. Det snackas om läggmatch mellan England och Belgien.

Förloraren kan nämligen få möta Sverige i en kvartsfinal.

– De får gärna underskatta oss om de vill det, säger Robin Olsen.

Klockan 20 svensk tid spelas ”finalen” i grupp G mellan England och Belgien.

Det kan bli en väldigt speciell historia.

I nuläget har båda lagen sex poäng och 8–2 i målskillnad. Vid ett oavgjort resultat är det således fair play-poäng som krävs för att skilja lagen åt.

Där står Belgien just nu på tre gula kort medan England har två, vilket innebär att engelsmännen toppar tabellen.

Lotten kan avgöra

Men frågan är om något av lagen vill vinna gruppen eftersom ettan ställs mot Japan i åttondelsfinalen och troligen Brasilien i en kvartsfinal. På denna halva finns också stornationer som Frankrike, Argentina och Portugal.

Tvåan i gruppen får i stället Colombia i åttondelen, vilket visserligen är tuffare än Japan på papperet, och sedan Sverige eller Schweiz i en kvartsfinal. Stornationen här är Spanien och så det lag som kanske imponerat mest i VM – Kroatien.

Vid oavgjort i kväll kan alltså något av lagen medvetet ta en sen varning för att undvika gruppsegern. Om lagen däremot hamnar på samma antal fair play-poäng är lottningen den sista utvägen.

Augustinsson hoppas få England

Robin Olsen om att England eller Belgien kanske vill lägga sig för att få Sverige:

– Då får de tycka det. Kolla vilka vi spelat mot tidigare. De får gärna underskatta oss om de vill det. Vi har bevisat att vi är tillräckligt för att vara här, säger målvakten.

Victor Nilsson Lindelöf:

– Jag tycker att vi har bevisat under lång tid att vi är ett väldigt bra fotbollslag och väldigt tuffa att möta så jag tror inte att det är många nationer som tänker att de kan köra över oss lätt. 

Blir du förvånad när du får höra att man kanske vill förlora för att få er i en eventuell kvart? 

– Jag vet inte, jag vet inte hur det ser ut med olika sidor. Jag har ingen bra koll på det så det är svårt för mig att svara på. Oavsett om det är England eller Belgien som hamnar på vår sida tror jag inte att det gör någon skillnad. 

Ludwig Augustinsson hoppas att England blir tvåa.

– För mig känns Belgien som ett starkare lag. Skulle vi lösa Schweiz tar man hellre England eller vilka de nu möter (Colombia).


Här startade sagan om Toivonen och Berg

Ola Toivonen och Marcus Berg – två Värmlandspôjkar med samma sorts bakgrund, referenser och erfarenheter? Inte alls.

Den ena är chefssonen, den självlysande barnstjärnan som fick förbundskaptensögon på sig redan som åttaåring. Den andra är bonnläppens grabb, den undanskymda ädelstenen som var nedgrävd långt ute i barrskogen.

Erik Niva har besökt platserna som har format landslaget. Det här är en av totalt fyra delar i artikelserien som du hittar här!