Deschamps om Henry: ”En bisarr situation”

avAdam Borg

Publicerad:

Didier Deschamps och Thierry Henry vann VM-guld tillsammans 1998.

Nu ställs de gamla lagkamraterna mot varandra i en VM-semifinal 20 år senare.

– Det är en helt bisarr situation, säger Deschamps till The telegraph.

År 1998 lyfte Didier Deschamps och Thierry Henry VM-pokalen tillsammans efter 3–0-segern i finalen mot Brasilien. Inför 80 000 åskådare på Stade de France triumferade de Frankrikes största framgång någonsin.

Nu 20 år senare, är förutsättningarna något annorlunda för de gamla lagkompisarna när de ställs på var sin sida i semifinalmötet mellan Frankrike och Belgien. Och att Thierry Henry, numera är assisterande tränare för rivalen Belgien, är problematiskt enligt Deschamps.

– När du går till ett klubblag utomlands och möter ett lag från ditt eget land, så är du en del av fienden, säger Deschamps till Telegraph och fortsätter:

– När det handlar om landslagsfotboll, är det betydligt värre. Han ställs mot sitt hemland. Från när han blev assisterande tränare till Roberto Martinez visste han att det här kunde hända. Det är en svår situation, det är en helt bisarr situation. Det är inte lätt för honom.

1 av 2 | Foto: FRANCK FIFE / AFP

”Hans hjärta kommer vara delat”

Henry är Frankrikes bäste målskytt genom tiderna med 51 fullträffar. Men efter att spelarkarriären tog slut har han sedan 2016 varit anfallstränare i det belgiska landslaget. Nu kan han alltså vara med och slå ut sitt hemland.

– Han var en gigantisk spelare och en stor symbol för Frankrike så det är lite speciellt, men det är hans karriär. Hans hjärta kommer vara delat. Han är först och främst fransman och han har skrivit historia med ”Les Bleus” genom att ha gjort flest mål och näst flest landskamper någonsin, säger Frankrikes lagkapten Hugo Lloris.

”Det han gör här är helt skandalöst”

Det är inte bara franska spelare och ledare som diskuterar Thierry Henry inför stormötet. En som har betydligt starkare åsikter, är den franska journalisten Gilles Verdez.

– Det är helt vansinnigt. Kan ni föreställa er om Thierry Henry hjälper till att slå ut oss? Det han gör här är helt skandalöst. Hur kan han tampas mot Frankrike med tanke på allt landet har gett honom? Han borde distansera sig från matchen och från hela VM i ett par dagar, säger han till HLN enligt Expressen.

Thierry Henry själv har valt att inte göra några intervjuer efter de fem första matcherna i VM. Semifinalen mellan Belgien och Frankrike spelas i kväll 20.00. Följ matchen här.


Publicerad: