"Det var inte den bästa starten för en spelare"

Publicerad 2017-02-09

Alexander Isak och Thomas Tuchel.

En märklig inledning – och än så länge långt borta från matchtruppen.

Sport-Bilds Moritz Leihkamm har observerat Alexander Isak på nära håll under första tiden i Borussia Dortmund – och menar att svensken är exakt där han ska vara.

– Men det var inte den bästa starten för en spelare, säger journalisten.

Tre matcher har Borussia Dortmund hunnit spela sedan Alexander Isak anslöt till klubben för några veckor sedan, två i ligan och en i cupen.

Föga överraskande har det än så länge inte blivit någon speltid för den svenske supertalalangen. 17-åringen har fått nöja sig med att observera andra offensiva pjäser, som Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembélé, André Schürrle och Marco Reus, från läktaren på Westfalenstadion.

En som på nära håll har haft ögonen på Alexander Isak är tyska tidningen Sport-Bilds fotbollsskribent Moritz Leihkamm.

”Inte någon dålig spelare...”

Han bevakar Borussia Dortmund på heltid och kommenterar anfallarens första tid i laget enligt följande:

– Han måste vara tålmodig. Det är inte enkelt att komma in i truppen på en gång. Han måste göra bra ifrån sig på träningar en längre period, anpassa sig till det höga tempot och skaffa sig mer erfarenhet, säger Moritz Leihkamm och tillägger:

– Men man kan se att han har potential. Det är inte någon dålig spelare.

Efter att Isak hade skrivit på för den tyska toppklubben tog det inte lång tid innan anmärkningsvärda detaljer läckte ut runt Isaks övergång.

Värvades utan tränarens vetskap

Alexander Isak uppgavs av Sport-Bild ha värvats utan tränaren Thomas Tuchels vetskap, något som ska ha skapat en obekväm situation för spelaren.

– Det har inte varit enkelt för Alexander eftersom det uppstod lite problem runt själva transfern. Tuchel sa att han inte kände till honom, och det är inte den bästa starten för en spelare, säger Leihkamm men tillägger samtidigt:

– Det betyder ju dock inte att Tuchel inte vill ha honom.

Utanför truppen i cupen

Att Isak ställdes utanför spelartruppen mot Mainz och Leipzig i Bundesliga var väntat. Och även om det på onsdagskvällen handlade om en match i tyska cupen för Dortmund, när Hertha Berlin besegrades på straffar, var det inte speciellt konstigt att han inte fick chansen där heller, menar Leihkamm.

– Cupen är viktig för Dortmund eftersom det är den enda realistiska chansen att vinna en titel. De är långt efter Bayern München och RB Leipzig i ligan och Champions League blir väldigt tufft. De har varit i cupfinalen tre år i rad och förlorat alla. Nu är det viktigt för dem att lyckas och Tuchel behöver en framgång.

”Så går det när man jämförs med ’Ibra’”

Hur skulle du beskriva förväntningarna på Isak i allmänhet?

– Det går att ana att folk är exalterade. Flera vill titta på honom och se vad han kan göra. Så blir det ju när en så ung spelare jämförs med Ibrahimovic. Men tränaren säger att de inte har höga förväntningar på honom just nu. Han är bara 17 år. Han kommer bli en viktig del av laget i framtiden, men inte nu.

Kan vi förvänta oss att han får chansen i ligan över huvud taget den här säsongen?

– Jag tror att han kommer få några enstaka minuter, men mer som en joker. Han kanske kan komma in med tio minuter kvar när de leder med 2–0.

– Men jag får känslan att han är en smart spelare som fungerar väl med de andra spelarna. Det finns många i laget som hjälper honom och det finns ett ömsesidigt intresse att han ska lyckas.