Mejla

Johanna Frändén

De har superstjärnan & framåtandan för att vinna Ligue 1 i år

Publicerad:
Foto: TT/AFTONBLADET

FOTBOLL

PARIS. PSG ledde toppmötet efter nittio minuter, innan Monaco öppnade moteld på övertid och tog med sig en poäng hem.

Men kvällens vinnare hör hemma strax österut på Franska rivieran och går faktiskt inte att ignorera längre.

Nice har superstjärnan, framåtandan och spelschemat för att vinna Ligue 1 i år.

Paris Saint-Germain och Monaco fick äran att stänga igen dörren om en intensiv idrottssöndag i den franska huvudstaden, där hästar sprungit Prix d’Amérique och Karabatic-bröder spelat hem VM-titeln i handboll.

Parc des Princes var, trots konkurrensen, fullproppat och stjärnspäckat inför avspark, som Ronaldinho fick äran att avfyra på gräset ett par sekunder innan matchen började på riktigt.

Brassen tillhörde den klubbhistoria som fanns innan Zlatan Ibrahimovic kom och vände upp och ned på PSG, och under hösten har en annan sydamerikan visat att det finns ett liv efter Ibra också.

Kvällen såg inte ut att bli något undantag när Edinson Cavani slog in 1–0 på straff med mindre än tio minuter kvar att spela.
Fram tills dess hade vi fått både fart, fläkt och fin fotboll, men inga mål och få monegaskiska chanser som kändes glödheta. Men vi börjar väl, av artighetsskäl, med gästerna.

AS Monaco är ute på en märkvärdig resa. De har ett publiksnitt på några tusen, en kunglighet som störste supporter (prins Albert var givetvis på plats i Paris i kväll) och en hemlighet som ingen i Europa riktigt lyckats knäcka. Monaco hade gjort oerhörda 64 mål på 21 ligamatcher före mötet med PSG och ändå lyckats hålla anständiga siffror bakåt.

Hjärnan bakom verket sitter på en småbutter portugis som ser ut som själva antitesen till det sorglösa vip-livet på Monte Carlos marina.

Silva klev fram på övertid

Leonardo Jardim blev genast lite av en driftkucku när han kom till furstendömet 2014, eftersom han insisterade på att hålla presskonferenser på fullständigt obegriplig franska. Men två år senare har hans budskap börjat gå hem, åtminstone hos spelarna.

Hans fotboll har haft ungefär samma utvecklingskurva.

Från relativt effektiv, men svårt sövande, till en smart, taktisk ambulerande målfest. Den offensivt investerande ägaren Dmitry Rybolovlev har fått rätta mun efter matsäck när både en privat skilsmässa, nya skattesatser och Uefas Fair Play-bestämmelser ställde sig i vägen för drömbygget.

Monaco gick från att vara en klubb som köper dyrt till att bli en som säljer dyrt och för att krydda den lite snålare nysatsningen kom Radamel Falcao och Valdère Germain tillbaka i somras. De har båda varit pålitliga i målprotokollet i år, men det imponerande målsnittet till trots finns ingen monegaskisk spelare med på topp tre i franska skytteligan. Jardim har gjort det till en konst att involvera hela sin trupp i säsongen – 23 man fick speltid under hösten – och hans spelare plockade snabbt upp den kollektiva tanken och spred ut målskyttet på 13 olika spelare.

För att ge ett genuint svar på PSG:s sena ledningsmål i kväll klev därför Monacos portugisiske mittfältsvarg Bernardo Silva fram på övertid och såg till att dela på poängen med Paris.

Vinterns hetaste kustderby

Den stora vinnaren i Ligue 1 den här helgen finns på rivieran och håller till ett långt inkast från Monaco. Nice ser mer och mer ut som en äkta kombattant om ligatiteln i år. Provence-plutoten, med Mario Balotelli som stridsspets, säkrade tre poäng mot Karl-Johan Johnssons Guingamp på eftermiddagen och är redan utslagna ur alla cuper. Medan PSG och Monaco spelar ligacup, fransk cup och europacup kan Nice lägga all energi på ligaspelet en gång i veckan under våren.

På lördag möter de Monaco, med lika många poäng i tabelltoppen, i vinterns hetaste kustderby.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.