Hammarby: Är självklart en risk

1 av 3 | Foto: LINNEA RHEBORG, BILDBYRÅN
Jiloa Hamad och Jakob Michelsen.
FOTBOLL

Han ses som en stjärnvärvning.

Men Hammarby erkänner att det finns en risk i att plocka hem Jiloan Hamad, 26.

– Ja, självklart är det en risk när en spelare inte spelat så mycket och har varit skadad, säger tränaren Jakob Michelsen.

Jiloan Hamad presenterade av Hammarby i dag. 26-åringen, som har tillbringat flera år i Hoffenheim, har skrivit på för tre år med klubben.

Enligt Expressen kostar han Hammarby tre-fyra miljoner kronor. Bajens vd Henrik Kindlund har berättat för Sportbladet att värvningen är dyrare än genomsnittligt.

– Det är klart att det är en hel del pengar och det är mer än vad vi brukar betala. Men vi har också en förbättrad ekonomi och vi har sagt inför säsongen att vi ska satsa lite hårdare. Vi tar inga risker över huvud taget, det är inom ramarna för den budget vi har, säger Kindlund.

Hamad hyllas av tränaren Jakob Michelsen:

– Han har rätt karaktär, han jobbar hårt, är bra med bollen och kan göra poäng. Hamad i toppform höjer varje lag i allsvenskan, säger Hammarbys tränare Jakob Michelsen.

Mest sett videos med Hamad

Den danske tränaren berättar att han har sett Hamad på video. Men inte live.

– Nej. Jag har inte sett honom live på tre år.

Finns det risker i att värva en spelare när du inte har sett honom live på flera år?

– Ja, självklart. Det finns alltid en risk i att ta in en spelare som inte har spelat eller har varit skadad. Om han var på sin gamla nivå och spelat i bundesliga varje lördag skulle han inte återvända till Sverige. Om man får en spelare som har varit på en högre nivå så är det antingen för att de är gamla och vill komma hem - eller så har de inte spelat på ett tag. Det är enda anledningarna till att Hammarby kan få en spelare som Hamad. Det är alltid en risk med en spelare om du inte är Real Madrid.

– Hamad är i rätt ålder, han har rätt karaktär att utveckla vårt lag. Förhoppningsvis kan han hjälpa oss och vi kan hjälpa honom. Han kommer inte rädda klubben över en natt. Förhoppningsvis kan han utvecklas i klubben över tid. Jag hoppas det blir ett bra äktenskap mellan oss.

”Måste ha tålamod”

Vad säger du till Hammarbys fans om värvningen?

– De måste ha tålamod. Komma till matcherna, se vad han kan göra och hjälpa honom att utvecklas. När vi är i augusti – då han har varit här i ett halvår – så har han förmodligen hittat sin maxnivå. När du inte har spelat regelbundet i tre år så saknar du matchvanan.

Först såg Hamad ut att hamna i Malmö FF eller AIK. Sedan var det IFK Norrköping och IFK Göteborg. Men det blev Hammarby.

– Silly season är alltid bra för tidningarna. Det har varit en lång process och jag tror att vi har varit med från början. Som Hamad sa, när du kommer hem som ett stort namn är det mycket saker du ska tänka på – både på och utanför planen.

”En stor fisk och tar honom”

Glad att ni vann kampen?

– Jag är väldigt glad att det slutade så här.

– Vi hoppas att han kan hjälpa oss under tre år. Om någon gör det bra så kommer det en stor fisk och tar honom. Förhoppningsvis kan han bli så bra att han blir för stor för Hammarby.

Jiloan kommer närmast från tyska Hoffenheim. Den här säsongen har han inte ingått i deras A-trupp till ligamatcher en enda gång.

I fjol blev det sju framträdanden för 26-åringen. Han krigade med en korsbandsskada under sin tid i Hoffenheim.

Innan Hamad gick till Hoffenheim spelade han för Malmö FF, där han vann två SM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM