Svenska fördelen: ”Vet hur slitsamt det kan vara”

Uppdaterad 2021-08-06 | Publicerad 2021-08-02

120 minuter i benen för tre av fyra semifinallag i OS-turneringen

Gissa vilket det fjärde är?

– Det klart det kan vara en stor fördel, säger Hanna Glas, med ”bara” nittio kvartsfinalsminuter i benen inför mötet med Australien.

USA behövde straffar mot Nederländerna. Likaså Kanada mot Brasilien.

Australien behövde det inte mot Storbritannien – men de behövde en förlängning.

Något som innebär att Sverige är det enda av fyra semifinalslag som lyckades lösa biljetten under ordinarie tid.

– Det klart det kan vara en stor fördel. Jag vet själv hur slitsamt det kan vara. Jag kommer ihåg VM senast när vi hade spelat en förlängning en dag senare än England. Då blev vi oerhört trötta i bronsmatchen. Så jag hoppas vi kan utnyttja det, säger Hanna Glas när hon minns tillbaka till Frankrike för två år sedan.

Luftfuktig kvartsfinal

Det gick ju dock bra då trots det för Sverige.

– Oftast handlar det mycket om mentalt och motivation, så jag vet inte hur mycket det spelar roll i slutändan. Man kommer långt på ren vilja också. Det gjorde vi själva i bronsmatchen i VM. De vi möter kommer inte bara falla ihop direkt. De kommer också vilja oerhört mycket och kämpa mycket, säger Glas och lägger till:

– Men kanske att vi framförallt i andra halvlek kan orka mer än dem.

Samtidigt så var det likväl krävande 90 minuter som genomfördes mot Japan under fredagen.

– Det var en oerhörd luftfuktighet. Det tar mer energi än man tänker. Men i dag känns det ändå bra. Det var ändå skönt att vi hade som mål att vi ville avgöra matchen innan någon förlängning, säger Glas.

Stina Blackstenius håller med om att matchen i Saitama var krävande.

– En av de tuffaste matcherna hittills. Att spela en förlängning i den skulle kunnat göra ganska stor skillnad när återhämtningstiden är så pass liten. Så det kan vara en fördel att vi inte fick det och någonstans kan ha lite piggare ben, säger anfallaren.

Extra vila

På tal om piggare ben så har dessutom Sverige kunnat skifta i sitt lag betydligt mer än Australien på vägen till semifinalen.

Bland annat har just Stina Blackstenius, lagets bästa målskytt i turneringen, matchats någorlunda sparsamt.

– Jag hoppas det ska ha gett mig lite extra energi inför de två matcherna som är kvar. Det tar mer energi än vad det gör normalt sett. Det är en värme som ändå påverkar kroppen och tröttheten på något sätt. Man får göra det man kan för att återhämta sig, för det kommer inte vara två lätta matcher oavsett hur det går, säger Blackstenius.

Taggade australiensiskor

Att Australien tvingats spela 120 minuter för att ta sig hit verkar inte störa dem nämnvärt dagen innan semifinalen. Åtminstone inte om man ska försöka tolla något från den lättsamma och glada stämning som omgärdade deras söndagsträning.

– Alla är väldigt taggade. I en semifinal spelar det ingen roll vad man gjort innan, säger Vittsjömittbacken Clare Polkinghorne.

Carolina Seger och Peter Gerhardsson.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021