Islands chock – missar EM-slutspelet

Erik Hamréns Island hade greppet om EM-biljetten.

Men i matchens absoluta slutskede vände Ungern osannolikt 0–1 till 2–1.

– Det är en stor besvikelse. Vi var några minuter från EM, säger Erik Hamrén till Stod2Sport.

Som svensk förbundskapten deltog Erik Hamrén på två EM. Det såg länge ut som att han skulle kunna packa väskorna för ett nytt mästerskap.

Men Ungern vände underläget med 0–1 när bara minuter återstod. Matchen slutade med 2–1. En mardröm på några minuter för Island.

– Det är totalt, totalt mörker. Jag tror inte ens man kan få hjärnan att tänka på planen efter det andra målet, säger experten Hasse Backe i C Mores studio.

För det var så nära, så nära för Island.

Drömstart efter tabbe

Laget hade tagit ledningen med 1-0 i matchens inledning via Gylfi Sigurdsson. Han slog en frispark rakt i händerna på Peter Gulácsi, Emil Forsbergs lagkamrat i Leipzig. Målvakten hade handskarna på bollen, men tappade in den.

– Det är oförlåtligt. Han får den rakt på sig, behöver inte ens flytta på sig, säger Kim Källström, expertkommentator på CMore som sågade bjudningen rejält.

Efter chocken jobbade sig Ungern sakta in i matchen. Island hade ett par chanser i den första halvleken, men i andra halvlek förde Ungern spelet mot ett hårt försvarande Island.

Vände i slutminuterna

Kvitteringschanserna fanns, men Island stod upp. Laget hade dessutom en chans att punktera matchen, men brände det läget. Istället blev det två hemmahjältar som tog hand om föreställningen. Loïc Négo kvitterade i den 88:e matchen när Island inte kunde rensa bollen och på stopptid avgjorde Dominik Szoboszlai, med ett vackert skott.

–Jag är verkligen glad. Jag förstår inte vad jag har gjort, jag gjorde bara ”min grej”. Men jag är glad för målet, säger han i tv-intervjun efter matchen och förklarar:

– När vi fick målet emot oss efter tio minuter hängde vi inte med huvudena. Vi jobbade hårt för varandra.

”Stor besvikelse”

Erik Hamrén var enormt besviken efter det grymma nederlaget.

– Det är en stor besvikelse. Vi var några minuter från EM. Vi jobbade inte som jag ville att vi skulle göra och de hade bollen mycket i andra halvlek. Men det är så det är när ett lag verkligen vill göra mål. Vi hade inte energin eller kraften att vinna matchen. Jag måste fundera på om jag kunde gjort något annorlunda, säger Erik Hamrén enligt Stod2Sport.

För Ungern betyder EM-platsen extra mycket då landet står som EM-arrangör på just Puskas Ferenc Stadion i Budapest.

Laget kommer dock att hamna i ”Dödens grupp” där Frankrike, Portugal och Tyskland återfinns. EM-slutspelet avgörs sommaren 2021.


Nio miljoner i jackpott - här är expertens drag på Stryktipset
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN