Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Märklig tajming men förståeligt att sparka Mourinho

FOTBOLL

”Han kan i alla fall fylla prisskåp”.

Sex dagar innan ligacupfinalen mot Man City är titelgaranten José Mourinho ett minne blott.

Portugisen plockades in för att göra det Mauricio Pochettino aldrig lyckades göra. Sanningen är att klubben nu är längre ifrån eliten än vad man var då.

Tajmingen är konstig och begriplig på samma gång.

Mitt i all vrede och bevakning kring Super League – 12 storklubbars sätt att kapitalisera ännu mer på den här sporten – släppte Tottenham ytterligare ett pressmeddelande under morgonen:

”Klubben bekräftar att José Mourinho och hans stab är befriade från sina plikter”.

En 17 månader lång och inte helt dramafri sejour är därmed över.

Pochettinos raka motsats

Anställningen av Mourinho bemöttes med stor chock hösten 2019, främst med anledning av portugisens företrädare. Mauricio Pochettino skapade magi med hjälp av ett begränsat material och positiv fotboll, tog laget till Champions League-final... Men vann inga titlar och körde sedermera fast.

Den 58-årige anarkisten porträtteras ofta som Pochettinos raka motsats, därav de förundrade reaktionerna från media och supportrar. Däremot ses efterträdaren som en titelgarant – eller snarare sågs. Förra säsongen slutade Tottenham på en blygsam sjätte plats i Premier League-tabellen och ligger just nu sjua med en nästintill obefintlig chans på Champions League-spel (om det nu spelar någon roll, i och med Super Leagues intåg).

I ärlighetens namn har Mourinho inte fört denna klubb till en ny nivå, snarare tvärtom.

Foto: Clive Brunskill / TT NYHETSBYRÅN

Få ursäkter

Mourinho-lägret kommer peka på en misslyckad renovering av truppen (och usla försvarare) som främsta anledning till debaclet, liksom Pochettino gjorde. Det är visserligen sant att de många olösta spelarkontrakten troligtvis störde klubbens bygge men de senaste säsongerna är det inte som att Daniel Levy hållit plånboken stängd. Mourinho var den som fick fart på rekordköpet Tanguy Ndombélé, Pierre-Emile Höjbjerg plockades in på tränarens begäran och Real Madrid-duon Sergio Reguilon och Gareth Bale tycktes vara grädden på själva moset. Moset bestod för övrigt av ligans allra bästa nia – Harry Kane – samt Heung Min-Son.

Foto: Peter Powell / TT NYHETSBYRÅN

Den destruktiva spelstil som Tottenham anammade låg givetvis Mourinho i fatet. Under fredagens 2–2-möte på Goodison Park satt tränaren på ett kungsblått plastsäte, djupt försjunken i tankar. Enda gången han syntes göra en ordentlig känsloyttring var i samband med skadan på Kane vilket är ovanligt. Enligt rapporter i England fruktade klubbledningen att relationen mellan Mourinho och supportrarna – en minst sagt ansträngd sådan – redan då var bortom räddning. Kanske kände portugisen det på sig.

Mot Everton mönstrades fem försvarare samt två sittande mittfältare framför målvakten Hugo Lloris. Ett desperat försök att täta till sprickorna i Tottenhams läckande försvar – och något som baktände totalt. Att laget åkte hem till London med en poäng berodde främst på Kanes individuella kvaliteter och motståndarnas oförmåga att döda matchen.

Kan ha vänt honom ryggen

Mourinho ska inte ha tappat omklädningsrummet helt och hållet men det är tydligt för alla att vissa spelare förlorade fokus. Efter kollapsen mot Dinamo Zagreb i Europa League – som säkerligen har stor del i avskedet – påtalade Lloris att flera av hans lagkamrater inte hade huvudena på plats. Det är möjligt att Mourinho vändes ryggen av de spelare som frekvent förpassades till bänken (mot Everton innehöll den offensiva alternativ som Bale, Dele Alli, Giovani Lo Celso, Erik Lamela och Lukas Moura).

Den 21 november 2020 besegrade Spurs kommande finalmotståndaren Man City på Tottenham Stadium, höll tätt bakåt, gjorde mål framåt och låg överst i tabellen. Omfattningen av de senaste månadernas nedmontering blir extra tydlig med den kontexten. Är det rätt att göra sig av med José Mourinho? Troligtvis. Är det rätt att göra sig av med honom veckan innan chansen till en titel? Som sagt, tajmingen är märklig men beslutet inte mindre förståeligt för det.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Av: 

Frida Fagerlund

Publisert:

LÄS VIDARE

KLART: José Mourinho tar över Roma – så långt är kontraktet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

José Mourinho