EM i fotboll 2021

Christiansen: ”Hela Danmark slöt samman – magisk energi”

Danske landsmannen om inramningen mot Belgien

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Anders Christiansen gör sitt första mästerskap.

Det har varit omtumlande.

– Matchen mot Belgien på Parken… det var gåshud över hela kroppen, säger han.

När Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand presenterade den danska EM-truppen i slutet av maj var Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen, 31, ett av namnen.

Mästerskapet är mittfältarens första.

– Alla pratar om det, varje gång du slår på tv:n är det på nyheterna, varje gång du går till träningen är det fullt av journalister. Alla som älskar fotboll pratar bara om fotboll nu. Att få vara med om allt det här är väldigt stort, säger ”AC” till Sportbladet.

Christiansen har tidigare uttalat sig om att det ”skulle vara en pojkdröm” att få vara en del av den danska EM-truppen.

– Så är det, det är en pojkdröm som går i uppfyllelse. Jag njuter varje dag och försöker lära mig av de bästa spelarna här i Danmark. Det har varit otroligt så här långt. Att få vara på Parken i förra matchen, med 25 000 åskådare som sjöng nationalsången… det var gåshud över hela kroppen.

Anders Christiansen är än så länge utan speltid i EM.
Anders Christiansen är än så länge utan speltid i EM.

”Härligt att se Christian le igen”

MFF-kaptenen är utan speltid så här långt i turneringen – och fick från sidan se de otäcka bilderna när Christian Eriksen kollapsade på planen mot Finland i premiären.

Det danska fotbollsförbundet meddelade i fredags att Eriksen fått en defibrillator inopererad efter hjärtstoppet – och att han nu lämnat sjukhuset.

– Tack för alla hälsningar, det har varit fantastiskt att se. Operationen gick bra och jag mår under omständigheterna bra, sa Eriksen i ett uttalande då.

Eriksen besökte även sina danska lagkamrater i Helsingör under fredagen.

– Det har så klart varit en galen vecka med tanke på situationen. Inte bara i laget, utan i hela landet. I hela fotbollsvärlden. Men det var fint när vi såg honom, han kom till träningen och sa hej till oss alla. Det var härligt att se honom i en normal situation igen, att se den vanliga Christian igen. Att se honom le igen, säger Christiansen.

Christiansen minns tillbaka till förra lördagen.

– Först reagerade du inte, du visste inte hur allvarligt det var, hela arenan blev tyst. Sedan bad vi till Gud att han skulle vara vid liv.

– Efteråt har vi haft psykologer som vi pratat med och som grupp har vi varit tillsammans och försökt hantera det på bästa möjliga sätt. Vi har alla stöttat varandra.

”Uppbackningen var magisk”

Och från Rigshospitalet, beläget 700–800 meter från Parken, hyllades Eriksen stort inför och under matchen mot Belgien i torsdags.

– Den uppbackningen vi fick av vår publik var helt magisk under hela matchen. Hela Danmark slöt samman på ett speciellt sätt. Den energi som var på Parken då, både från spelare och publiken, var bara helt magisk. Det var en speciell match, jag tror att alla som såg den live kommer minnas den för alltid.

Det danska landslaget lär få samma mäktiga stöd igen, för på måndag väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. På Parken.

– Får vi samma atmosfär som senast är jag säker på att vi tar de tre poängen. Efter två bra matcher vill vi vinna nu, framför allt efter matchen mot Belgien, vi var det bästa laget på planen och förtjänade mer än noll poäng. Det blir svårt, men vi har fortfarande möjligheten att ta oss vidare från gruppspelet. Vi ska gå ut och ge allt för att vinna, avslutar Christiansen.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Sveriges startelva mot Polen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Anders Christiansen

Danmarks herrlandslag i fotboll

Fotboll