Messi utvisad när Williams sköt Athletic till cupsuccé

Segerjubel hos Athletic Club.
Segerjubel hos Athletic Club.

Iñaki Williams vände upp, siktade och avlossade.

En förlängningsdrömträff senare hade Athletic Club-trotjänaren skjutit sitt lag till en supercuptitel mot självaste Barcelona.

Lionel Messi? Han fick något han aldrig fått i Barcelonas A-lagströja förr – nämligen ett rött kort.

När vi tickade mot slutsignalen så tydde egentligen allt på att Antoine Griezmann skulle bli stor supercuphjälte för sitt Barcelona i finalen mot Athletic Club. Med sitt tvåmålsbidrag så hade han sett till att Barcelona hade en 2–1-ledning.

Men inhopparen Asier Villalibre ville annat.

Med 90 minuter på klockan så dök 23-åringen upp i Barcelonastraffområdet och satte en 2–2-kvittering som säkerligen framkallade en hel del jubeldecibel framför tv-apparaterna i Baskien.

De rödvitklädda baskerna skulle strax få mer anledning till jubel när Iñaki Williams, 26, gav Athletic ledningen i inledningen av förlängningen med ett välavvägt avslut, stolpe-in.

Första röda kortet

Det var en smäll som Barcelona inte kunde besvara under resterande förlängning.

Även om storstjärnan Lionel Messi hann dela ut en annan form av smäll innan allt tog slut.

En knytnäveseftersläng i en duell med kvitteringsskytten Villalibre i slutminuterna av förlängningen slutade med en VAR-granskning och ett direkt rött kort för den argentinske anfallaren.

Något som var en historisk händelse.

Hans första någonsin i Barcelonatröjan, som han burit i A-lagssammanhang i 753 tävlingsmatcher sedan 2004. Messi har blivit utvisad tidigare under sin karriär, men då har det varit i den argentinska landslagströjan två gånger, samt också en gång för Barcelonas B-lag 2005.

Slog båda bjässarna

Så med andra ord var Messi inte kvar på planen när Athletic, och en trumpetspelande Asier Villalibre, kunde börja fira vid slutsignalen.

– Otroligt betydelsefull titel för en klubb som inte är så bortskämda med att vinna saker i modern tid, säger Sportbladets Simon Bank i Discoverys sändning.

Supercuptiteln togs efter att Athletic inte bara besegrat en utan två spanska bjässar på vägen. I semifinalen tidigare i veckan så besegrades trots allt Real Madrid med 2–1.

Årets spanska supercuptitel är Athletics tredje totalt genom tiderna. Den första, 1984, fick de automatiskt efter att ha vunnit både La Liga och Copa del Rey den säsongen. Den andra och senaste, 2015, togs via en finalseger mot Barcelona.

Precis som fallet alltså blev 2021.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.