Billborn om sitt svaga facit: ”Risig statistik”

AIK vann med 3–0 i senaste mötet med Hammarby.
AIK vann med 3–0 i senaste mötet med Hammarby.

Fem förluster av sex möjliga mot AIK.

Stefan Billborn är medveten om sitt svaga derbyfacit, men...

– Vi har risig statistik mot AIK men prestationerna har inte alltid varit dåliga.

Stefan Billborn brottas med sig själv under pressträffen inför derbyt. Han är fullt medveten om att Hammarby haft väldigt svårt mot AIK de senaste åren, att resultaten varit underkända, och vill inte snacka bort det. Samtidigt är Billborn noga med att påpeka att Hammarby egentligen inte varit sådär jäkla dåliga mot AIK i enskilda derbyn.

– Vi har risig statistik mot AIK, jag vet det. Men ser man på matcherna en och en så är det väl egentligen två bortamatcher av tre där vi är fruktansvärt usla.

Billborn är en favorit i mediekåren eftersom han gärna uttrycker sig underhållande, ärligt och omfattande. Så när han ska reflektera över sitt svaga facit mot AIK så går han med inlevelse igenom samtliga derbyn mot AIK sedan 2018 och bjuder presskåren på målande beskrivningar.

Stefan Billborn.
Stefan Billborn.

Hyllar AIK

Summering: i enstaka matcher tycker han att Bajen varit direkt dåliga, men överlag handlar förlusterna mer om tillfälligheter än dåliga prestationer eller felaktig taktik. Efter sin långa utläggning får Billborn frågan om ”hans AIK-facit svider?”, men det avfärdar Hammarbys tränare.

– Nej. Men jag tycker att det är så jäkla lätt... alltså de har gjort det mycket bättre än oss, men jag som tränare tittar ju på hur matcherna ser ut en och en, och då kan det finnas förklaringar.

Billborn betonar att Hammarby kanske inte i första hand förlorat matcher mot rivalen för att det är derbyn, utan för att AIK är ett allsvenskt topplag.

– Man ska komma ihåg att AIK alltid varit ett topplag. AIK är ett jättebra lag. Jag tror att de kanske var allsvenskans bästa lag de tio sista matcherna förra året.

”AIK borde gå in som favoriter i år”

Därför ställer han sig frågande till att AIK inte ses som en guldfavorit i allsvenskan 2020.

– Jag förstår liksom inte varför folk snackar ner AIK. Är man allsvenskans bästa lag de sista tio omgångar 2020 så borde man gå in som favoriter i år. De har kvalitet, AIK. Två riktiga a-landslagsspelare i laget. Inga såna här som varit med i Kings cup eller någon januariturné. Dessutom Per Karlsson, Henok Goitom och Rogic och sådär. Ett bra lag. Men det har vi med.

– Jag räknar absolut med AIK i år. Det är bara att titta på deras lag. Jag kan inte förstå hur man kan göra något annat.

Vad tror du det beror på? Att AIK plötsligt har blivit ett lag som har mindre press på sig än Hammarby?

– Ja, det är lite konstigt. Men jag vet inte. Jag tror att AIK tycker det är rätt skönt att andas ut efter den säsongen de hade förra året. Jag tror nog att de är medvetna om att de är bra, men heller inga problem med att de inte är uppsnackade.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.